Βγήκε από τη φυλακή ο Κάρλος Γκοσν – Πλήρωσε 9 εκατ. δολάρια σε εγγύηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan παρέμεινε στο κελί για 108 ημέρες, ενώ ήταν το τρίτο αίτημά του για αποφυλάκιση.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν αποφυλακίστηκε σήμερα αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση ύψους 9 εκατ. δολαρίων, με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος να έχει τώρα την ευκαιρία να χτίσει την υπερασπιστική του γραμμή απέναντι στις κατηγορίες που τον βαρύνουν περί οικονομικών ατασθαλιών στην Ιαπωνία.

Ο Γκοσν –φορώντας μια στολή εργάτη, μάσκα στο πρόσωπο, ένα γαλάζιο καπελάκι και γυαλιά — βγήκε από το Κέντρο Κράτησης του Τόκιο και μπήκε σε ένα μικρό αυτοκίνητο, ενώ πολλοί από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία που ήταν συγκεντρωμένα έξω από τη φυλακή φάνηκαν να μην τον αναγνωρίζουν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν.

 

epa07416502 A group of Tokyo Detention Center guards walk with a man purportedly identified as former Nissan Motor CEO Carlos Ghosn (2-L) as they leave the detention center in Tokyo, Japan, 06 March 2019. The former Nissan and Renault chairman was accused by Japanese authorities of under-reporting his income by tens of millions of dollars and aggravated breach of trust. It is expected Ghosn will be released after Tokyo District Court granted him bail on 05 March.  EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ο πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας βρισκόταν έγκλειστος σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς θέρμανση στο κέντρο κράτησης για περισσότερες από 100 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου που συνελήφθη για κατηγορίες τις οποίες ο Γκοσν χαρακτήρισε «χωρίς αξία».

Το δικαστήριο του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ο Γκοσν κατέβαλε την εγγύηση ύψους 1 δισ. γεν (9 εκατ. δολαρίων) –από τις υψηλότερες που έχουν καταβληθεί ποτέ στην Ιαπωνία—αφού απέρριψε την τελευταία έφεση των εισαγγελέων για παράταση της κράτησής του.

Ο Γκοσν, που είναι επίσης πρώην πρόεδρος της Renault και της Mitsubishi Motors, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού δεσμεύτηκε να παραμείνει στο Τόκιο, να παραδώσει το διαβατήριο του στον δικηγόρο του και να τεθεί υπό εκτεταμένη επιτήρηση. Συμφώνησε να τοποθετηθούν κάμερες στις εισόδους και εξόδους της οικίας του ενώ του απαγορεύθηκε να χρησιμοποιεί το ίντερνετ καθώς και να στέλνει ή να λαμβάνει γραπτά μηνύματα. Επιπλέον του απαγορεύθηκε να επικοινωνεί με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ του επετράπη περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του δικηγόρου του.

Ο Γκοσν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για απιστία και υποβολή ψευδών στοιχείων για τα εισοδήματά του από μισθούς στη Nissan για σχεδόν μία δεκαετία. Εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως 15 έτη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Είμαι αθώος και απολύτως δεσμευμένος στο να υπερασπιστώ με σθένος τον εαυτό μου σε μια δίκαιη δίκη απέναντι σε αυτές τις αβάσιμες και χωρίς αξία κατηγορίες», ανέφερε ο Γκοσν σε σημερινή του ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα, ο Γκοσν προσέλαβε τον δικηγόρο Γιουνιχίρο Χιρονάκα, που του έχει δοθεί το προσωνύμιο «the Razor» για την επιτυχία του να εξασφαλίζει αθωωτικές αποφάσεις σε μια σειρά από πολύκροτες υποθέσεις, αντικαθιστώντας τον Μοτονάρι Οτσούρου.

Ο διορισμός του Χιρονάκα αποτελεί ένδειξη για μια στροφή σε μία περισσότερο επιθετική υπερασπιστική στρατηγική. Ο ίδιος έχει πει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Γκοσν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως ένα εσωτερικό θέμα της εταιρίας και ότι η Ιαπωνία υπερβαίνει τους διεθνείς κανόνες κρατώντας στη φυλακή τον πελάτη του.

Η υπόθεση έχει φέρει στο προσκήνιο το ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης για ποινικές υποθέσεις, που επιτρέπει οι ύποπτοι να κρατούνται για μεγάλα διαστήματα και απαγορεύει στους συνηγόρους να είναι παρόντες κατά τις ανακρίσεις, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες την ημέρα. Ενώ η εγγύηση είναι ένα σημαντικό βήμα, ο Γκοσν συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης όπου το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων φθάνει το 99,9%.