Viafintech: Νέος αέρας στις ψηφιακές πληρωμές

Viafintech: Νέος αέρας στις ψηφιακές πληρωμές
Το ντεμπούτο της CASH26 στην Ελλάδα, η συνεργασία με την Ν26 και ο ρόλος των fintech.

Ως ένας πολύτιμος ψηφιακός συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εμπόρους λιανικής, επιχειρήσεις και καταναλωτές λειτουργεί μέσω της πλατφόρμας της η viafintech προσφέροντας ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Το ισχυρό API της συνδέει τις επιχειρήσεις με πάνω από 20.000 καταστήματα συνεργατών λιανικής στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και πλήρως αυτοματοποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μερών.

Έπειτα από την παρουσίαση του προϊόντος viacash στην ελληνική αγορά, σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Bazaar, η viafintech παρουσίασε τον πρώτο συνεργάτη ψηφιακής τραπεζικής, την N26. Η υπηρεσία κατάθεσης και ανάληψης της viafintech ενσωματώνεται στην εφαρμογή N26 ως λύση λευκής ετικέτας (white label solution) και φέρει την επωνυμία CASH26. Η ενσωμάτωση της viacash στην εφαρμογή N26 έχει ήδη λανσαριστεί μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία, όπου είναι ευρέως γνωστή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της N26 μπορούν να αξιοποιήσουν τα 110 καταστήματα Bazaar σε όλη την Ελλάδα ως ΑΤΜ για καταθέσεις και αναλήψεις. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι πελάτες πληκτρολογούν το ποσό που επιθυμούν για ανάληψη ή κατάθεση απευθείας στην εφαρμογή της N26 στο κινητό τους τηλέφωνο.  Εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού επαρκεί, γίνεται επικύρωση του ποσού με αποτέλεσμα τη δημιουργία barcode, το οποίο ο πελάτης στη συνέχεια θα παρουσιάσει στο ταμείο του σουπερμάρκετ που επιθυμεί. Ο αριθμός του barcode θα πληκτρολογείται ή θα σαρώνεται όπως οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο για αγορά προϊόν και το ποσό θα ληφθεί ή θα κατατεθεί. Σε αντίθεση με την ανάληψη από ένα ATM, η ανάληψη μέσω viacash είναι δωρεάν για όλους τους πελάτες N26.

Να σημειωθεί πως η viafintech και η υποδομή πληρωμών της καθιστούν εφικτές ποικίλες υπηρεσίες όπως τραπεζικές υπηρεσίες που βασίζονται στα μετρητά πχ. αναλήψεις, καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων, προπληρωμένες λύσεις όπως δωροκάρτες και πολλά άλλα.

«Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε ένας μεγάλος αριθμός Fintech εταιρειών που προσφέρουν πολλές καινοτόμες λύσεις στην αγορά. Ως εκ τούτου, αρκετές εταιρείες είτε άρχισαν να ενσωματώνουν νέες υπηρεσίες εξαγοράζοντας πολλά υποσχόμενες Fintechs είτε προσπάθησαν να αναπτύξουν δικές τους λύσεις. Έχουμε δει επίσης μια κινητικότητα εργαζομένων από νεοφυείς εταιρείες προς μεγαλύτερες και εδραιωμένες επιχειρήσεις, πράγμα που δείχνει την τάση αναζήτησης νέων ταλέντων στις Startups. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μία δημιουργική επανάσταση στην τεχνολογία και είναι πλέον εμφανής και επιτακτική η ανάγκη προς ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων» λέει στο fortunegreece.com ο Αντώνης Πέππας, Γενικός Διευθυντής της viafintech στην Ελλάδα.

Προσθέτει πως οι ψηφιακές πληρωμές είναι συχνά «απομονωμένες λύσεις» και πρέπει να αναπτυχθούν μαζί για να γίνουν πιο προσιτές στον πελάτη με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές  συνέργειες στο μέλλον. Επισημαίνει, επίσης, πως τα μετρητά παραμένουν σημαντικά και είναι αναγκαίο να βρεθούν νέοι τρόποι, όπως η λύση της viafintech που ψηφιοποιεί τα μετρητά, για να γίνει προσαρμογή στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς, αναφέρει ότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ως προς την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών υπηρεσιών. «Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από τέσσερις συστημικές τράπεζες, οπότε η άφιξη του Cash26 στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή και δείχνει μια αυξημένη κινητικότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν γίνει πιο δεκτικές στις Fintechs. Δεν βλέπουν μία Fintech εταιρία ως απειλή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά αναγνωρίζουν το πλεονέκτημα της προσφοράς πρωτοπόρων λύσεων στους πελάτες τους σε συνεργασία με Startups».

Συνεχίζει λέγοντας πως, ειδικά οι νεότερες γενιές, που είναι εξοικειωμένες με τη νέα εποχή της λιανικής τραπεζικής, αναζητούν διαρκώς λύσεις ικανές να βελτιώσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η συνολική αποδοχή από τους νεότερους σε ηλικία πελάτες είναι τεράστια. Στην πραγματικότητα περιμένουν λύσεις που θα οδηγήσουν μακριά από το κλασικό δίπολο τράπεζας / ATM, την οποία και θεωρούν ξεπερασμένη, και που θα αξιοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, το οποίο είναι πλέον αναπόσπαστος εργαλείο της καθημερινότητας τους.

«Tο Bazaar είναι μια εδραιωμένη αλυσίδα σουπερμάρκετ και ταυτόχρονα πρόθυμη να επενδύσει σε καινοτόμες λύσεις ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Προσφέροντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, η αλυσίδα στοχεύει στην προσέλκυση νέου και νεανικού κοινού. Όπως έχει αποδειχθεί, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, τα σουπερμάρκετ παραμένουν ανοιχτά και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, οπότε είναι λογικό να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε αυτόν τον κλάδο. Μελλοντικά, θα επεκτείνουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε συνεργασία με το ήδη υπάρχον δίκτυο σούπερ μάρκετ Bazaar, όπως η υπηρεσία πληρωμής λογαριασμών ή η λύση ηλεκτρονικού εμπορίου» επισημαίνει ο κ. Πέππας, ο οποίος αποκαλύπτει πως αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εμπόρους λιανικής, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με στόχο τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών που αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως το προσεχές διάστημα.