ΒΙΑΝΕΞ: Ισχυρές επιδόσεις για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2021 με το βλέμμα σε νέες επενδύσεις

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και την επόμενη δεκαετία έχοντας δρομολογήσει επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της οικονομίας της χώρας.

Όλα τα ρεκόρ στους οικονομικούς της δείκτες κατάφερε να σπάσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Γιαννακόπουλου, ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, το 2021, σημειώνοντας ισχυρές επιδόσεις. Με ενοποιημένες πωλήσεις 405,9 εκατ. ευρώ, κατέγραψε αύξηση 34,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020, δηλαδή της τάξης του 9,4%. Ο κύκλος εργασιών της δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στα 95 χρόνια της λειτουργία της, αλλά και ο υψηλότερος ανάμεσα σε όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, μίας χρονιάς δύσκολης και απαιτητικής, αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εκτόξευση της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 439 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά στο τιμόνι της ΒΙΑΝΕΞ, υπό την ηγεσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τον Κώστα Παναγούλια (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και τον Δημήτρη Παναγούλια (Μέλος Δ.Σ.), δεν συνεχίζουν απλά την επιτυχημένη οικογενειακή παράδοση, αλλά με διορατικότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα ξεπερνούν όλα τα επιτεύγματα του παρελθόντος, γράφοντας μία νέα σελίδα στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ διατήρησε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2021 παρά τις δυσκολίες, ενώ είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποτελεί πρωτοπόρο του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Αφορούν ένα νέο R&D εργαστήριο στην Πάτρα, καθώς και την επέκταση του εργοστασίου Α, αλλά και τη μετεγκατάσταση των γραφείων της ΒΙΑΝ και την επέκταση του δικτύου των πωλήσεών μας στα Βαλκάνια. Ειδικά για τον τομέα των εξαγωγών, τα προϊόντα μας πλέον είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 70 χώρες, φτάνοντας στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, μέσα σε μία πενταετία έχουμε υπερδιπλασιάσει τα μερίδιά μας στην εγχώρια αγορά, με 9,1%. Με νέους, ακόμα πιο δυναμικούς στόχους για το 2022, προχωράμε με προσήλωση, ετοιμότητα και αγάπη για τη χώρα και τους συνανθρώπους μας, χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον».

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ.

Η πορεία της ΒΙΑΝΕΞ είναι σαρωτική σε όλους τους δείκτες. Η σύγκριση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά το 2015 – έξι χρόνια πριν – είναι απολύτως ενδεικτική: Οι πωλήσεις από 232,5 εκατ. ευρώ απογειώθηκαν στα 405,9 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων από τα 12,1 στα 27,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από το 39 εκατ. ευρώ το 2016, στα 52,9 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 το μερίδιο της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ήταν της τάξης του 4%, ενώ το 2021 υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 9,1%.

Η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει έμπρακτα την απασχόληση στην Ελλάδα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό. Απασχολεί 1.316 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη, ανώτερη εκπαίδευση. Στηρίζοντας την ισότητα και την ισοτιμία, το 57% των εργαζομένων είναι άνδρες και το 43% γυναίκες.

Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι ραγδαία. Η ποιότητα των προϊόντων, αλλά και η οργανωτική υποδομή λειτουργούν ως πόλος έλξης για διεθνείς φαρμακευτικούς κολοσσούς που επιλέγουν να συνεργαστούν με τη ΒΙΑΝΕΞ. Πρόσφατα στην μακρά και εντυπωσιακή λίστα των στρατηγικών συμμαχιών της εταιρείας, προστέθηκαν οι πολυεθνικές Organon, Celltrion και HRA.

Εξωστρέφεια και νέες επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ

H BIANEΞ πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της επιχειρηματικής εσωστρέφειας και επενδύει στην ανάπτυξη, παρά τις διαρκείς αντιξοότητες των τελευταίων ετών. Νέα project ενισχύουν το αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία, διερευνούν την παραγωγή, αλλά και τα assets στο χαρτοφυλάκιο της. Για τη διετία 2021-2022 είναι σε εξέλιξη πολλά μεγάλα και καινοτόμα προγράμματα, με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, ενέργειες που θα ισχυροποιήσουν την ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν και τα εξής έργα:

  1. Εξαγορά και αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η μετεγκατάσταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση/αναβάθμιση των αποθηκευτικών χώρων της ΒΙΑΝΕΞ.
  2. Νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές.
  3. Αναβάθμιση στείρων χώρων και εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
  4. Δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, επένδυση 10 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023.
  5. Επέκταση στα Βαλκάνια με τη Δημιουργία Δικτύου Πωλήσεων στις Βαλκανικές Χώρες, μία επένδυση που θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Πολλές προκλήσεις και απαιτητικό περιβάλλον στην αγορά

Η αυξητική πορεία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ έρχεται σε μία εποχή όπου οι εξωγενείς παράγοντες στη χώρα λειτουργούν μάλλον ως τροχοπέδη, παρά ως μοχλός ανάπτυξης. Η εταιρεία έπρεπε να παλέψει με την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και πρόσφατα μέχρι και με τις ασύμμετρες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι διαρκείς περιορισμοί στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η επίπονη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι τρία μεγάλα εμπόδια και όχι τα μοναδικά. Η αγορά μαστίζεται από καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων προϊόντων, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο ωστόσο, είναι οι δυσβάστακτες επιβαρύνσεις με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback & rebates) το οποίο είναι από 40% έως 60%. Για το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς το ποσό των επιστροφών το 2021 έφτασε το 1,925 δισ. ευρώ και το 2022 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα αποδώσει μέσα από το clawback ένα ποσό της τάξης των 64,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 11 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Είναι προφανές ότι ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ πληρώνει πολύ μεγάλο τίμημα σε clawback και rebate, αποδίδοντας ποσά τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στους εργαζομένους, σε νέες προσλήψεις, περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στο κοινωνικό της αποτύπωμα, το οποίο η εταιρεία διευρύνει τα τελευταία χρόνια επιστρέφοντας στους πολίτες μέρισμα εμπιστοσύνης και αγάπης.

Το κοινωνικό αποτύπωμα στο DNA της ΒΙΑΝΕΞ

Κάτω υπό όποιες συνθήκες, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι στο DNA του φαρμακευτικού ομίλου της ΒΙΑΝΕΞ. Μόνο μέσα στο 2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος εγκαινίασε στο Καστελλόριζο ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα υγείας όλων των κάτοικων, ενώ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης, επίσης μέσα από την προσφορά της ΒΙΑΝΕΞ, οι ακρίτες συμπολίτες μας απολαμβάνουν πλέον περισσότερες και πιο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Τέλος, ανέλαβε την αποκατάσταση και αναδάσωση της Βαρυμπόμπης, υστέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα πλαισιώσει επιστημονικά το πρόγραμμα «Βαρυμπόμπη Reset».

 Την ίδια ώρα ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ:

  1. «Υιοθέτησε» για έναν χρόνο το νησί της Σάμου, στηρίζοντας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικές και οικονομικές δυσκολίες.
  2. Δώρισε συστήματα απολύμανσης στο νοσοκομείο της Λάρισας, στον «Ευαγγελισμό», το «Σωτήρια» και το «Γεννηματάς» στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό.
  3. Ενίσχυσε με τάμπλετ όλους τους μαθητές τεσσάρων ακριτικών νησιών: Ίου, Πάτμου, Αγαθονησίου και Θύμαινας.

Η ΒΙΑΝΕΞ βραβεύτηκε το 2021 για τις εξαιρετικές της επιδόσεις, τη συμβολή της στην απασχόληση, καθώς και για το επενδυτικό της πρόγραμμα ως ένα από τα επιχειρηματικά «διαμάντια» της χωράς, γεγονός που επισφραγίζει ότι η ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Δημήτρη Γιαννακοπούλου, μαζί με όλους τους ανθρώπους της εταιρείας, καθιστούν τη ΒΙΑΝΕΞ έναν κολοσσό με διεθνή προσανατολισμό.