Οι βιαστικές προσλήψεις κοστίζουν εκατομμύρια

Οι  βιαστικές προσλήψεις κοστίζουν εκατομμύρια
Photo:

Πως η διαδικασία επιλογής προσωπικού μπορεί να έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε γρήγορες και βιαστικές προσλήψεις στελεχών καθώς αναζητούν νέους τρόπους ανάπτυξης, έχουν κόστος εκατομμυρίων δολαρίων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της PwC η οποία αναλύει τις κύριες τάσεις που επικρατούν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού για το 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο (Key Trends in Human Capital 2014).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιχειρήσεις μόλις επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης πραγματοποιούν προσλήψεις. Ειδικότερα, επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις περικοπές που πραγματοποίησαν στο ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και να μειώσουν την επίδραση του αυξημένου ποσοστού παραιτήσεων καθώς οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις θέσεις τους τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε αρχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Ωστόσο, η ΡwC επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν αν αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν αυτή την τακτική.

Επικεντρώνοντας αρχικά στην επίτευξη ανάπτυξης αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, πριν προβούν στην αύξηση αυτού με πιο αργό όμως ρυθμό, οι οργανισμοί μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση της επένδυσής τους στο ανθρώπινο δυναμικό- δηλαδή το κέρδος που αποφέρει κάθε νομισματική μονάδα που δαπανάται σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι η αποτυχία εφαρμογής των αρχών αυτών της «έξυπνης ανάπτυξης» κοστίζει σημαντικά στους οργανισμούς όλων των κλάδων.

Σύμφωνα με την PwC, «έξυπνη ανάπτυξη» σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης στη διαχείριση πόρων -χρήση προγνωστικών αναλύσεων για την κατανόηση των δεξιοτήτων που θα χρειαστεί στο μέλλον η επιχείρηση- με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των υφιστάμενων εργαζομένων.