Viber, Skype και Zoom έρχονται να κάνουν την εργασία από το σπίτι λίγο πιο εύκολη

Viber, Skype και Zoom έρχονται να κάνουν την εργασία από το σπίτι λίγο πιο εύκολη
Photo: pixabay.com
Την τακτική της τηλεργασίας και της εργασίας εξ αποστάσεως ή από το σπίτι έχουν αρχίσει να υιοθετούν επιχειρήσεις ανά τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Rakuten Viber γνωστοποίησε ότι διπλασιάζει τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων σε Ομαδικές Κλήσεις. Πλέον, έως και 10 χρήστες θα μπορούν να συνομιλούν ταυτόχρονα.

Η απόφαση της εταιρείας έρχεται ως απάντηση στις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας μεταξύ των μελών οικογενειών, των συναδέλφων και των μαθητών και καθηγητών, υπό τις νέες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι Συνομιλίες ένας-προς-έναν, όπως και οι Ομαδικές Συνομιλίες στο Viber είναι κρυπτογραφημένες end-to-end. Το ίδιο ισχύει και για τις κλήσεις, τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα αρχεία που ανταλλάζετε. Τίποτε δεν αποθηκεύεται στους servers του Viber. Και όταν σταλεί ένα μήνυμα, κανένας τρίτος (ούτε το Viber) δεν έχει τον τρόπο να το αποκρυπτογραφήσει, χάρη στην κρυπτογράφηση end-to-end. Μπορούν να το δουν μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης/ παραλήπτες.

«Δεσμευόμαστε να βρίσκουμε όλο και περισσότερους τρόπους για να διευκολύνουμε την ομαδική επικοινωνία χωρίς οι χρήστες να πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Με όλο και περισσότερο κόσμο να δουλεύει από το σπίτι του, ως συνέπεια της εξάπλωσης του κορονοϊού, θέλαμε να συμβάλουμε κι εμείς στη διευκόλυνσή τους, δίνοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον για να μένουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους και να συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπου κι αν βρίσκονται» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ofir Eyal, Διευθύνων Σύμβουλος της Rakuten Viber.

Skype: Ο κορωνοϊός φέρνει στο προσκήνιο την τηλεργασία και χιλιάδες εργαζόμενοι ανά τον κόσμο καλούνται να εργαστούν από το σπίτι τους

Την τακτική της τηλεργασίας και της εργασίας εξ αποστάσεως ή από το σπίτι έχουν αρχίσει να υιοθετούν και ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την Google και άλλες πολλές εταιρείες παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει από τους εργαζόμενους της να παραμείνουν στο σπίτι τους και να εργάζονται από εκεί.

Το κλείσιμο των σχολείων ενδέχεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν το πρωί κάπου τα παιδιά τους. Δεν είναι λίγες και οι  επιχειρήσεις που  έχουν απαγορεύσει τα επαγγελματικά ταξίδια και τις μεγάλες συσκέψεις.

Αρκετοί «δυνατοί» οργανισμοί, όπως π.χ. η Microsoft δίνουν στα στελέχη τους τη δυνατότητα να μην πάνε στο γραφείο αλλά να εργαστούν από το σπίτι ή οπουδήποτε και αν βρίσκονται, ενώ τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν λύσεις για επιχειρήσεις που επιτρέπουν την εργασία εξ αποστάσεως. Άλλος ένας κορυφαίος κολοσσός που ακούει στο όνομα Apple,  ακολουθεί για τους εργαζομένους τέτοιου είδους πρακτική. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook,  έχει ήδη προτρέψει εργαζομένους σχεδόν σε όλα τα γραφεία παγκοσμίως, να εργαστούν από το σπίτι για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Microsoft διαθέτει πολλές εφαρμογές για συνεργασία όπως το Skype for Business ή το Microsoft One Teams, ενώ εξαιρετικά δημοφιλή είναι apps όπως το Slack και το Jira, και το Zoom τα οποία επιτρέπουν σε ομάδες εργαζομένων να συνεργάζονται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο.

Η χρήση του Skype από το σπίτι προτιμάται για ατομική χρήση και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το Zoom  που υποστηρίζει Android, iOS, PC and Mac μπορεί να «φιλοξενήσει» μέχρι και 100 συμμετέχοντες. Μπορείς να διαμορφώσεις το χρόνο –  ωράριο των meetings, όπως και να επιλέξεις διαφορετικούς συμμετέχοντες. Η δημιουργία λογαριασμού είναι δωρεάν και γίνεται εύκολα με email  ή μέσω Google – Facebook.

Το Skype της Microsoft είναι πάντα έτοιμο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ακόμα και αν δεν έχετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας ή στην εφαρμογή υπολογιστή. Απλώς συνδεθείτε στο web.skype.com και αρχίστε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Skype σε πρόγραμμα περιήγησης με πλήρεις λειτουργίες.