ΒΙΚΟΣ: Γιορτάζει τα 30 χρόνια της με νέες επενδύσεις

ΒΙΚΟΣ: Γιορτάζει τα 30 χρόνια της με νέες επενδύσεις
Το όραμα, οι δυσκολίες, η αναπτυξιακή πορεία και η διεθνής αναγνώριση.

Αποστολή Ιωάννινα

Το ισχυρό όραμα, η αγάπη για τη γενέτειρα του, αλλά και το πείσμα του Πέτρου Σεπετά να καινοτομήσει μέσα από την εμπορική εκμετάλλευση του πολυτιμότερου αγαθού που δίνει απλόχερα η φύση στην περιοχή του Ζαγορίου, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία της ΒΙΚΟΣ, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια και τα γιορτάζει με νέες επενδύσεις.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, στην οποία για πρώτη φορά έδωσαν το παρών και μίλησαν δημόσια όλα τα μέλη της οικογένειας Σεπετά, ο Ιδρυτής της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς, ανακοίνωσε τα εγκαίνια δύο νέων γραμμών τα οποία, όπως ανέφερε, θα δώσουν άλλη προοπτική στην ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία, εκτός από την ελληνική αγορά, έχει δραστηριότητα σε Κύπρο, Γερμανία και Αμερική, όπου υπάρχει ομογένεια.

«Πριν από 30 χρόνια αποφασίσαμε με τη σύζυγο μου, Ελένη Θεοχάρη, να κάνουμε αυτή την επιχείρηση, αξιοποιώντας την επαγγελματική γνώση και την εμπειρία που είχα σε μια άλλη βιομηχανία στην Άρτα. Θυμάμαι τότε στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής να μου λέει «που πας να τα βάλεις με μεγάλα brands;». Πιστεύω πως με την κατάλληλη δουλειά υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσεις και να εξελιχθείς».

Αναφερόμενος στους τρεις γιους του, Κωνσταντίνο, Ρηγίνο και Παύλο, που αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση, ο κ. Σεπετάς τόνισε πως η νέα γενιά έχει μπει για τα καλά στην εταιρεία αναλαμβάνοντας κρίσιμους τομείς και πως κάθε ένα από τα παιδιά συνεισφέρει με τις ιδέες του στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

«Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα μετά την 3Ε. Όταν ξεκινήσαμε την παραγωγή είχαμε ζητήσει να μας παραχωρήσουν την έκταση στην οποία έχουμε σήμερα τις εγκαταστάσεις μας. Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες από την τοπική κοινωνία που τη χρησιμοποιούσε ως βοσκοτόπι για 200 πρόβατα. Μετά από διαγωνισμό μας την παραχώρησαν για 50.000 ευρώ. Σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου παίρνει από την εταιρεία 200.000 ευρώ το χρόνο για την άδεια εμπορίας του νερού και είμαστε από τους λίγους που πληρώνουμε. Ελπίζω και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να είναι σωστές ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» κατέληξε ο κ. Σεπετάς.

Τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος εξήρε τα επιτεύγματα της εταιρείας ΒΙΚΟΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς η τοπική κοινωνία παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της ηπειρωτικής επιχείρησης, εντός και εκτός συνόρων.

«Πρόκειται για μια εταιρεία που λειτουργεί με βάση την Ήπειρο. Έχει θετικό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία και διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νερό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης, επιβεβαίωσε τον δύσκολο αγώνα που χρειάστηκε να καταβάλει ο Πέτρος Σεπετάς μέχρι να πάρει τη σχετική άδεια, όμως, όπως είπε, το πιο σημαντικό είναι ότι ο επιχειρηματίας τηρεί έμπρακτα την υπόσχεση που έδωσε για την απασχόληση εργαζομένων από την περιοχή. Απαντώντας δε σε εκείνους που κάνουν λόγο για κατασπατάληση ενός φυσικού, δημόσιου αγαθού από ιδιωτικές εταιρείες, διευκρίνισε πως η βιομηχανία χρησιμοποιεί μόλις το 2% του νερού που παράγεται στην εν λόγω τοποθεσία.

Επενδύσεις 47 εκατ. ευρώ την τελευταία 7ετία

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα όσα έχουν διαδραματιστεί από το 1992, όταν ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης φιάλης, μέχρι και σήμερα, ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ανέφερε ότι από τότε η εταιρεία έχει μεγαλώσει σε μέγεθος και οικονομικά μερίδια, διαθέτοντας 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια και καθετοποιημένη παραγωγή με ίδια καπάκια έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος της ποιότητας.

«Έχουμε προβεί σε κινήσεις που εξασφαλίζουν την καλύτερη και υψηλότερη ποιότητα χωρίς να γίνεται καμία επεξεργασία του νερού. Έχουμε επενδύσει σε συστήματα ιχνηλασιμότητας, αξιοποιούμε για τις εγκαταστάσεις μας 260 ιδιόκτητα στρέμματα, διαθέτουμε 2 logistics centres σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απασχολούμε στο σύνολο 449 εργαζόμενους με το 80% εξ αυτών να εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στην εταιρεία μας» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος προσθέτοντας πως η ΒΙΚΟΣ, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών στην Ελλάδα και έχει υλοποιήσει, μέσα στην τελευταία επταετία, επενδύσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ,  πόσο που θεωρείται τεράστιο για τον κλάδο.

Το 2021 ο τζίρος άγγιξε τα 91 εκατ. ευρώ και για φέτος η εκτίμηση φωτογραφίζει άνοδο 18% – 20%. Συνολικά η αγορά τρέχει με 2,1% στο νερό και η ΒΙΚΟΣ έχει 7,4%, ενώ κατέχει μερίδιο 17,7% στους discounters. Στην κατηγορία αναψυκτικά με βάση το φυσικό μεταλλικό νερό η ΒΙΚΟΣ cola zero τρέχει από τον περσινό Σεπτέμβρη με ανάπτυξη +39%, ενώ στην πορτοκαλάδα βρίσκεται στην 3η θέση, μετά την λουξ και την 3Ε.

«Η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει όλη την ελληνική βιομηχανία. Παρόλα αυτά εμείς δεν σταματάμε και ετοιμάζουμε νέο επενδυτικό πλάνο την επόμενη τριετία. Η Ήπειρος έχει τα καλύτερα νερά της αγοράς και αυτά που έχουν το 50% της εγχώριας κατανάλωσης».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, για τη διοίκηση είναι πολύ σημαντική η βιωσιμότητα και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει. Αντιλαμβανόμενη ότι το περιβάλλον δίνει στην εταιρεία την πρώτη ύλη, η οικογένεια Σεπετά επιστρέφει πίσω στη φύση αυτά που της χαρίζει απλόχερα μέσα από τη φύτευση δέντρων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 5.500.

«Έχουμε επενδύσει στα ελαφρύτερα 100% ανακυκλώσιμα μπουκάλια στην αγορά. Από το 2023 θα λανσάρουμε προϊόντα από συσκευασία rpet. Παράλληλα, επενδύσαμε σε έξυπνα συστήματα μέτρησης και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού. Τέλος, χρησιμοποιούμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε όλες μας τις εγκαταστάσεις από ΑΠΕ» πρόσθεσε ο Παύλος Σεπετάς, Suply Chain Manager της ΒΙΚΟΣ.