Βήμα συμφιλίωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τις εταιρείες τεχνολογίας

Βήμα συμφιλίωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τις εταιρείες τεχνολογίας

Στοιχεία για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων πελατών τους στις μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να δημοσιοποιούν οι εταιρείες.

Απαιτούσε αίτημα των τεχνολογικών «κολοσσών» των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και καιρό, αφού η φήμη τους είχε πληγεί σημαντικά από τις αποκαλύψεις πως παρέδιδαν -εν γνώσει τους ή όχι- προσωπικά δεδομένα πελατών των υπηρεσιών τους στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Χθες η κυβέρνηση Ομπάμα και οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ σύναψαν συμφωνία, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν περισσότερες πληροφορίες για τις δικαστικές αποφάσεις που απαιτούν την χορήγηση προσωπικών στοιχείων των χρηστών τους για λογαριασμό της NSA.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, βάσει της συμφωνίας -η οποία κατατέθηκε στο αμερικανικό δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC)- θα γίνεται διακανονισμός αιτημάτων από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια για τη δημοσιοποίηση δεδομένων σχετικά με δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Εξοργισμένη η Google με την αμερικανική κυβέρνηση

Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν επιζητήσει την αποσαφήνιση των σχέσεών τους με τις υπηρεσίες κατασκοπείας και επιβολής του νόμου, από τότε που ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε στο κοινό απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της υπηρεσίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα είναι επιφυλακτική σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν σε ύποπτους μαχητές σε άλλες χώρες εκτός Αμερικής.

«Η δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών απασχολεί τόσο τους παρόχους τηλεπικοινωνιών όσο και το κοινό», δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη ο γενικός εισαγγελέας, Έρικ Χόλντερ και ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA