«Βήματα πίσω» για το λιανεμπόριο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Βήματα πίσω» για το λιανεμπόριο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Κόσμος κάνει τα ψώνια του σε κατάστημα υποδημάτων, σε κεντρική αγορά της Αθήνας την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πλήγμα στους τζίρους των καταστημάτων εν μέσω εκπτώσεων και ενόψει της σεζόν υψηλής ζήτησης μιλούν οι λιανέμποροι – Σε πολύμηνο «άτυπο» lockdown μπαίνει η εστίαση.

Δύσκολα εφαρμόσιμα θεωρούν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους πολίτες ενώ πλήττουν τις επιχειρήσεις τους σε μια περίοδο που προσβλέπουν σε τόνωση εσόδων εν μέσω ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και ενόψει της περιόδου υψηλής ζήτησης με αφετηρία την Black Friday και κορύφωση τα Χριστούγεννα.

«Για κεραυνό εν αιθρία» μίλησε στο Fortune Greece o πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Τονίζει ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού εξαιτίας του αντικινήτρου που συνεπάγεται το κόστος των τεστ για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τα καταστήματα θα χάσουν πελάτες οι οποίοι θα στραφούν στα supermarket για να προμηθευτούν από είδη ρουχισμού μέχρι ηλεκτρικά είδη. Τα rapid test και PCR αυξάνουν το κόστος για όσους ανεμβολίαστους επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά κέντρα ενώ ελεύθερα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες.

Ο κ. Καρανίκας σημειώνει ότι οι εταιρείες του λιανεμπορίου μόλις άρχισαν να ανακάμπτουν εμφανίζοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαστε σε πορεία αποκατάστασης των τζίρων, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας», σημειώνει εξηγώντας τις εύθραυστες συνθήκες στην αγορά, με τους καταναλωτές να παραμένουν επιφυλακτικοί διατηρώντας τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες αντί να αποτολμούν δαπάνες σε μη αναγκαία αγαθά. Τα μέτρα αποτελούν «βήματα πίσω» τονίζει στο Fortune Greece.

Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου τονίζουν ότι ενώ συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση της πανδημίας εξαντλώντας την αυστηρότητά τους σε προληπτικά μέτρα ελέγχου και απολύμανσης των εμπορικών χώρων παραμένοντας επί μακρό διάστημα σε lockdown με μηδενικό τζίρο, καλούνται τώρα να διαχειριστούν νέα πρόκληση. Προβλέπουν μείωση εσόδων. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς, μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά.

Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μιλά για «ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου». Όπως εξηγεί, το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε, όπως επαναλαμβάνει, ουδέποτε το λιανεμπόριο αποτέλεσε εστία μετάδοσης της πανδημίας και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων. Θεωρεί ότι η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά.

Δύσκολος χειμώνας για την εστίαση

Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης, που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την έναρξη της πανδημίας, διατηρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τις επιχειρήσεις τους κλειστές συσσωρρεύοντας υποχρεώσεις και ζημιές. Μάλιστα ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προαναγγέλλει λουκέτα στον κλάδο. Εξηγεί ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων του κλάδου.

Πρακτικά, οι επιχειρηματίες της εστίασης θεωρούν ότι από το μίνι lockdown η αγορά μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown. Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown».

Οι επιχειρηματίες της εστίασης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Εκτιμούν ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα  αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.