Βίντεο: Επιθέσεις σε πετρελαϊκούς στόχους στη Συρία από μαχητικά των ΗΠΑ

Βίντεο: Επιθέσεις σε πετρελαϊκούς στόχους στη Συρία από μαχητικά των ΗΠΑ

Στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονταν οι τζιχαντιστές επέλεξε ως στόχους το Πεντάγωνο.

Μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους επέλεξε ως στόχο των χθεσινών αεροπορικών επιδρομών των αμερικανικών μαχητικών το Πεντάγωνο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τα στρατηγικά χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πύρααυλοι των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών έπληξαν την πετρελαϊκή ζώνη του αλ-Τάνακ στην επαρχία του Ντέιρ αλ-Ζορ, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνορεύει με το Ιράκ, βρίσκεται σχεδόν καθ ΄ολοκληρίαν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και ήταν σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.

Πύραυλοι έπληξαν επίσης την περιοχή αλ-Κουρίγια, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για θύματα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Νέα καταδίκη εις βάρος του Ισλαμικού Κράτους από τον ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες μια απόφαση με την οποία καταδικάζει «τις απαγωγές, την κράτηση αιχμαλώτων και τις δολοφονίες» που διαπράττει στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος. Η απόφαση αυτή, την οποία υποστήριζαν κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, υιοθετήθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 10 αποχές.

Η απόφαση καταδικάζει «έντονα τις πρακτικές όπως οι απαγωγές, η κράτηση αιχμαλώτων, οι μυστικές κρατήσεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες στις οποίες επιδίδονται ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις, όπως αυτή που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, και υπογραμμίζει ότι αυτές οι ενέργειες ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Συμβούλιο καταδίκασε επίσης τις ωμότητες και τις βιαιότητες που διαπράττουν όλες οι πλευρές στη Συρία και ζήτησε «από τις συριακές αρχές, την οργάνωση που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και όλες τις άλλες οργανώσεις να σταματήσουν τις αυθαίρετες κρατήσεις πολιτών, σύρων και μη σύρων, και να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους πολίτες».

Η Συρία καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «επιλεκτική και όχι αντικειμενική». Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει επίσης με μεγάλη ανησυχία ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, «οι συριακές αρχές χρησιμοποίησαν επανειλημμένα χλώριο, ένα παράνομο όπλο».

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή των δικαιωμάτων των ανθρώπων.