Βίντεο: H «Οχιά» των αιθέρων το νέο υπερόπλο της Ελλάδας

Βίντεο: H «Οχιά» των αιθέρων το νέο υπερόπλο της Ελλάδας
Αεροπλάνο F16 συμμετέχει στο 6ο Kavala Air Sea Show, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, που διεξάγεται το τριήμερο 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στην Καβάλα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Τι προβλέπει η αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F16 στην έκδοση Viper, την οποία ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.

Την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Κυβερνητική ανακοίνωση, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τις πηγές του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος της συμφωνίας θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

– Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ.

– Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

– Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020 – 2021.

– Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028.

Tα νέα χαρακτηριστικά της «Οχιάς»

Το F-16V ή Viper (δηλαδή Οχιά) είναι η τελευταία έκδοση του F-16 Fighting Falcon τέταρτης γενιάς και ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες και λειτουργίες, έτσι ώστε να ανταγωνίζεται τα F-35 και F-22.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας προχωρά στην αναγκαία αναβάθμιση, είναι το γεγονός πως πέραν της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων μηνών σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία έχει παραγγείλει μαχητικά F-35, πέμπτης γενιάς. Έτσι, η έκδοση F-16V μπορεί να φέρει την απαραίτητη ισορροπία δυνάμεων στον εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το news247.gr, η αναβάθμιση αρχικά των 85 αεροσκαφών θα φέρει πίσω αεροσκάφη με το ραντάρ τύπου AESA. Αυτό σημαίνει πως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης δίνει στον ιπτάμενο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται τόσο για επίγειους όσο και για εναέριους στόχους.

Στο νέο πιλοτήριο ο χειριστής θα έχει μπροστά του τη νέα κεντρική οθόνη μεγάλων διαστάσεων με όλες τις πληροφορίες. Το Link 16 είναι κεφαλαιώδους σημασίας καθώς τα 85 αεροσκάφη θα μπορούν ν’ ανταλλάξουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους κι αυτό δίνει μεγάλη ισχύ στο αξιόμαχο, κάτι που σήμερα υπάρχει μόνο στ’ αεροσκάφη που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Αράξου.

Με την αναβάθμιση τα 85 αυτά αεροσκάφη θα ενσωματώσουν όλα τα σύγχρονα πυρομαχικά κρούσης j-dam & j-sow. Επίσης όλα τα αεροσκάφη θα διαθέτουν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ενώ τα F-16 VIPER είναι αυτά που θα μπορούν να συνεργαστούν με το επόμενο αεροσκάφος 5ης γενιάς….

Τα 30 F-16 Block 52 Advance που βρίσκονται στον Άραξο είναι τα πρώτα που θα μπουν στον κύκλο της αναβάθμισης κι’ αυτά έχουν τη λιγότερη εργασία μιας και παρελήφθησαν από την ΠΑ το 2009. Αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνουν τα 55 F-16 Block 52plus που είχαν φτάσει στην Ελλάδα το 2003.

Σημαντικό είναι πως όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 85 F-16 και με τα απάρτια των F-16Block 52 plus που θα έχουν περισσέψει, η ΕΑΒ αναμένεται να προχωρήσει μόνη της στην αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο 52 plus.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πιο αιματηρές μάχες που θα μπορούσε να βρεθεί ένας στρατιώτης