«Η Βιοχάλκο δεν μετακομίζει»

«Η Βιοχάλκο δεν μετακομίζει»

«Μονόδρομος η ευρωπαϊκή οδός» για τον πρόεδρο της εταιρείας.

«Η Βιοχάλκο δεν μετακομίζει. Δεν διαφεύγει φορολογική ύλη. Δεν καταργούνται θέσεις εργασίας και δεν φεύγουν τα εργοστάσια και οι εταιρείες της από την Ελλάδα. Αντίθετα αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας, ο πρόεδρος της Βιοχάλκο Ιωάννης Φικιώρης, αναφερόμενος στην επικείμενη διασυνοριακή συγχώνευση της Βιοχάλκο με την Viohalco SA, με έδρα το Βέλγιο και την εισαγωγή των μετοχών της στο εκεί Χρηματιστήριο Euronext.

Σημειώνεται, ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με απαρτία πάνω από 95%, εκτιμάται πως ενέκρινε τη διασυνοριακή συγχώνευση των δύο εταιρειών. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων της συνέλευσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη: Η ΛΙΣΤΑ: Πτώση πωλήσεων, κερδών και έλλειψη ρευστότητας

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη, υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πορεία του ομίλου. Δεν είναι όμως σε θέση να επεκτείνουν την στήριξή τους για νέες δραστηριότητες. Οι ξένες τράπεζες δεν χορηγούν κεφάλαια έναντι εξασφαλίσεων «ελληνικού ρίσκου». Χορηγούν αντιθέτως κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος, εφόσον η εξασφάλιση είναι «ευρωπαϊκού ρίσκου». Με την εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτομάτως διευρύνονται οι δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών συγχωνεύσεων η εταιρεία αποκτά άμεση επιπλέον ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ. «Μονόδρομος συνεπώς η ευρωπαϊκή οδός», ανέφερε ο κ. Φικιώρης.

Εξάλλου, τόνισε, ότι η αναδιάρθρωση που το ΔΣ προτείνει σχεδιάστηκε πρωτίστως με γνώμονα την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εταιρείας και το συμφέρον του μετόχου. Με την ολοκλήρωσή της, ο μέτοχος της Βιοχάλκο αποκτά για κάθε μία μετοχή, μία μετοχή εισηγμένη και διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμη: Ανακοινώθηκαν οι όροι απορρόφησης της Βιοχάλκο

Όπως ανέφερε στους μετόχους ο κ. Φικιώρης, «πρόκειται για μία υπεύθυνη, συγκροτημένη, θαρραλέα απάντηση της εταιρείας στην πρόκληση της κρίσης την οποία διερχόμαστε. Την υιοθετείτε συνεπώς όχι ως παραίτηση ή φυγή αλλά ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξής της».

Η Βιοχάλκο συμπλήρωσε φέτος 76 χρόνια παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, με 69 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες στην Ελλάδα. Διαθέτει 28 εργοστάσια εκ των οποίων 18 στην Ελλάδα και απασχολεί στην Ελλάδα 4.461 εργαζόμενους.