Βιομηχανία και startups συναντώνται για τη βιωσιμότητα με πρωτοβουλία της Heineken

Βιομηχανία και startups συναντώνται για τη βιωσιμότητα με πρωτοβουλία της Heineken
Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συμπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), Δημήτρης Σύρμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Heineken Growth Makers Nights επέστρεψε στη σκηνή του Orange Grove με μία βραδιά καινοτόμου επιχειρηματικότητας αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι ευκαιρίες που δημιουργεί η πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης για συνεργασίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών και νεοφυών σχημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του 4ου Heineken Growth Makers, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Orange Grove.

Από το βήμα του 4ου Heineken Growth Makers ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης τόνισε ότι οι εταιρικές πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά τον τρόπο που σκέφτονται οι κοινωνίες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο: «H Heineken έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την υπεύθυνη κατανάλωση και την ασφάλεια στην εργασία που έχουν συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία της ζωής σε ολόκληρες κοινωνίες και κυρίως σε φτωχότερες χώρες».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η βιώσιμη ανάπτυξη για συνέργειες μεταξύ της βιομηχανίας και του οικοσυστήματός καινοτομίας: «Οι μεγάλες εταιρείες έχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις πυροδοτούν την ανάπτυξή τους με καινοτομία και δημιουργικότητα. Υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να διευρύνουμε την αλυσίδα παραγωγής αξίας για όλη την κοινωνία» τόνισε.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια στο Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συμπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), Φοίβη Κουντούρη μίλησε για τη σημασία του Διεθνούς Δικτύου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) και το Climate KIC (Knowledge and Information Community) που αποτελούν δύο εργαλεία τα οποία μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη: «Οι δύο φορείς έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τα καινοτόμα αποτελέσματα της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, ούτως ώστε να αρχίσει η εφαρμογή τους, η οποία θα βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη όπως αυτή καταγράφεται στους 17 στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Σύρμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος ανέφερε στην ομιλία του ότι η βιομηχανία και η πρώτη ύλη δεν είναι «ρυπογόνες» και τόνισε ότι η ρύπανση προκαλείται από κακές καταναλωτικές συμπεριφορές που μπορούν να διορθωθούν με καλύτερη ενημέρωση και παιδεία: «Μόνο μέσω της ανακύκλωσης, όπως αυτή προβλέπεται στην πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμο περιβάλλον. Η βιομηχανία πλαστικών είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει η νέα Οδηγία της ΕΕ. Η κυκλική οικονομία χρειάζεται απαραίτητα τη συνδρομή όλων για να λειτουργήσει ως αλυσίδα παραγωγής αξίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους 17 στόχους του ΟΗΕ, οι οποίοι έθεσαν τη διεθνή κοινότητα μπροστά στην πρόκληση αντιμετώπισης καίριων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων παγκόσμιου βεληνεκούς, παρέχοντας μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και διαλόγου και τόνισε: «Για την χώρα μας, η θεσμική διαμόρφωση του κατάλληλου μίγματος κινήτρων και αντικινήτρων αλλά και η επιτάχυνση στη λήψη αποφάσεων, είναι κρίσιμες για την μετάβαση στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά μοντέλα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Σπύρος Μορισαίος, Senior στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Ernst&Young, παρουσίασε συνοπτικά τη μεθοδολογία «Impact Measurement for Sustainability» τονίζοντας ότι η κοινωνική ανταποδοτικότητα μίας επένδυσης μπορεί να καθορίσει την πρόσβασή της σε επενδυτές και κεφάλαια.

Οικογενειακή φωτογραφία (από αριστερά) Σπύρος Μορισαίος, Senior στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Ernst & Young, Δημήτρης Σύρμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συμπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αλέξανδρος Δανιηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας,  Νεκτάριος Νώτης, εκδότης FnB Daily.
Οικογενειακή φωτογραφία (από αριστερά) Σπύρος Μορισαίος, Senior στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Ernst & Young, Δημήτρης Σύρμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συμπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αλέξανδρος Δανιηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Νεκτάριος Νώτης, εκδότης FnB Daily.
Οικογενειακή φωτογραφία (από αριστερά) Σπύρος Μορισαίος, Senior στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Ernst & Young, Δημήτρης Σύρμος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συμπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDSN GREECE), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αλέξανδρος Δανιηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Νεκτάριος Νώτης, εκδότης FnB Daily.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση καινοτόμων ομάδων και startups με εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Παρουσιάστηκαν οι εταιρείες / ομάδες:

– Η sustainable food movement in Greece που έχει στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (food waste) και την προώθηση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της Γαστρονομίας.

– Η bee camp που αποτελεί πρωτοβουλία με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα για περισσότερο βιώσιμες, συμμετοχικές και πράσινες πόλεις.

– Η biomas η οποία έχει αναπτύξει εφαρμογή που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγχώριου και διεθνούς εμπορίου βιοενέργειας και ενισχύει τον σχεδιασμό της αλυσίδας εφοδιασμού βιομάζας.

– Η Recycglobe που αναπτύσσει και προμηθεύει software και hardware συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ιδιωτικές ή δημοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην συλλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών.