Βιομηχανία Τροφίμων: Η ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας και οι πέντε προκλήσεις για την επόμενη μέρα

Βιομηχανία Τροφίμων: Η ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας και οι πέντε προκλήσεις για την επόμενη μέρα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η ηγεσία του ΣΕΒΤ μιλά στο Fortune για τα εργαλεία στήριξης της ρευστότητας, τα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, τις συνεργασίες, την πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η αγοραστική δύναμη και η συμπεριφορά των καταναλωτών όσο υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, αναδύει προκλήσεις για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών την ώρα που καλλιεργούνται προσδοκίες από την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση εστιατορίων και επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Νέες προκλήσεις αναδύουν και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθεις, με ενδεικτική την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών στο σπίτι, της ζήτησης για υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον, αλλά και των μεταβολών των τιμών των προϊόντων.

Στο νέο περιβάλλον, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ο μεγαλύτερος κλάδος στην ελληνική μεταποίηση, καλύπτοντας σχεδόν 28% του συνόλου των επιχειρήσεων, επιδεικνύει προσαρμοστικότητα και πορεύεται με αισιοδοξία, έχοντας ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών και στα νέα δεδομένα της αγοράς, ξεπερνώντας τις δυσκολίες στις εθνικές και διεθνείς μεταφορές, στην προμήθεια πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, αλλά και τις δυσκολίες στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στις εξαγωγές και στον τζίρο που επηρεάστηκε αρνητικά από τη διακοπή τροφοδοσίας σε σημαντικά κανάλια κατανάλωσης όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, κ.α..

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28%, ενώ το 2019 έφθασε στο 35%. Το 2019, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξάνονταν κατά 0,6%, ξεπερνώντας τους 132 χιλιάδες περίπου. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι εξαγωγές του κλάδου σήμερα καλύπτουν σχεδόν 17% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. 

Όπως αναφέρουν στο Fortune Greece στελέχη του ΣΕΒΤ, που εκπροσωπεί σχεδόν το 85% της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ο Σύνδεσμος ενεργοποιήθηκε, συζητήθηκαν όλες οι προκλήσεις και πιθανές λύσεις με τα μέλη του και βρέθηκε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας την απαραίτητη στήριξη, προκειμένου η βιομηχανία να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες.

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα

Στελέχη του ΣΕΒΤ επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων – τόσο από την ΕΕ όσο και από την ελληνική Πολιτεία – είναι σημαντικό να υπάρξει μέριμνα για τους κλάδους που έχουν πληγεί πολύ σοβαρά, όπως είναι άλλωστε η εστίαση και ο τουρισμός, με τους οποίους η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών έχει άμεση συνεργασία και αλληλεξάρτηση. Η μείωση του ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θεωρείται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση στην αγορά. Τονίζεται επίσης ότι μέσα από τον μηχανισμό είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί για τις επιχειρήσεις ρευστότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και να προστατευθεί η απασχόληση.

Συνεργασία με τον ΕΦΕΤ

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΤ σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), εξέδωσαν πρόσφατα δύο Οδηγούς: τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» και τον «Οδηγό για τη Βιομηχανία Τροφίμων», μέσα από τους οποίους παρέχονται απλές πρακτικές οδηγίες προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία, τόσο προς τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης για την επαναλειτουργία τους, όσο και για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τη βέλτιστη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλες σύγχρονες προκλήσεις, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, που η βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει, με τη βιώσιμη ανάπτυξη να ανάγεται σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΒΤ, με την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την πολιτική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη του 2019, χαράσσεται μία νέα στρατηγική και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με σεβασμό στους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.

Έρευνα και καινοτομία

Δεδομένου ότι όλο και πιο έντονα οι πολίτες ζητούν από όλους τους φορείς να αποδεικνύουν εμπράκτως ότι θέτουν τη βιωσιμότητα και την ευημερία τους στο επίκεντρο της δράσης τους, η Βιομηχανία εστιάζει στην Έρευνα & Καινοτομία, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Μέσα από την προώθησή τους, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, αφενός να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα προϊόντα τους με πιο βιώσιμες μεθόδους, σύμφωνα με τα ζητούμενα της κυκλικής οικονομίας, και αφετέρου να προσφέρουν στους καταναλωτές καινοτόμες διατροφικές επιλογές με προστιθέμενη αξία και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έμφαση στις ΜμΕ

Στον τομέα αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΜμΕ, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του κλάδου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 90% των επιχειρήσεων, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, στην προσπάθεια όχι απλά επιβίωσης, αλλά κυρίως ανάπτυξής τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδότησή τους και η παροχή κινήτρων για βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου (που έγινε με τηλεδιάσκεψη λόγω των συνθηκών), τόνισε ότι η Βιομηχανία επέδειξε ανθεκτικότητα και παραμένει ένας καθοριστικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. «Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις η Βιομηχανία Τροφίμων εξακολουθεί να είναι ένας κλάδος δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής και ο σημαντικότερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης. Μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει τις εξαγωγές και την αγροτική μας παραγωγή, να πρωτοστατήσει και πάλι στην πορεία για την ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας θα συνεχίσουν αδιάλειπτα το έργο τους και είμαστε αισιόδοξοι ότι διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία, με κοινή προσπάθεια, θα εξακολουθήσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καταναλωτών και της αγοράς», προσθέτει.

* O ΣΕΒΤ είναι μεγάλος υποστηριχτής του διαγωνισμού Food For Growth που συνδιοργανώνουν Fortune και ID-GC με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ στην ευρύτερη αγροδιατροφική αλυσίδα.  Οι αιτήσεις για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι ανοιχτές μέχρι 15 Ιουλίου