Βιομηχανία: Έρχεται ελληνικό μοντέλο με μέτρα για το κόστος ενέργειας
- 04/12/2025, 09:32
- SHARE
Μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Γαλλία, που έλαβαν μέτρα για το ενεργειακό κόστος και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους, το δικό της μοντέλο ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ελλάδα, σε συνέχεια εντατικών διαβουλεύσεων κυβέρνησης και κλαδικών φορέων, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε πριν από λίγους μήνες ο ΣΕΒ.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία χάνει έδαφος απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Ως αποτέλεσμα, κλιμακώνονται οι πιέσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για στήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία προχώρησε στην επιδότηση του κόστους ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία, πέραν της μείωσης φόρων και χρεώσεων δικτύου ενώ η Γαλλία προχωρά σε φοροελαφρύνσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανία και επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις επιχειρούν να μειώσουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις αμερικανικές και κινεζικές βιομηχανίες που πληρώνουν δύο και τέσσερις φορές φθηνότερο ρεύμα αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα η ελληνική βιομηχανία ασθμαίνει λειτουργώντας με ακόμη υψηλότερο κόστος. Το κόστος ενέργειας που πληρώνει η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη, είχε αναφέρει πρόσφατα από το βήμα του 36ου Greek Economic Summit ο Μιχάλης Στασινόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής Viohalco και πρόεδρος ElvalHalcor. Όμως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είχε προειδοποιήσει για τις διαστάσεις του προβλήματος αποκαλύπτοντας ότι ότι δύο μεγάλα εργοστάσια εξετάζουν λουκέτο. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική παραγωγή βρίσκεται σε αναβρασμό αναμένοντας τα κυβερνητικά μέτρα.
Κατά πληροφορίες το σχέδιο θα βασίζεται στο ιταλικό πρόγραμμα Energy Release που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην έγκριση και εφαρμογή της ελληνικής εκδοχής του. Εξάλλου, σε αυτό το μοντέλο βασίστηκε και η πρόταση Energy Industrial Reset του ΣΕΒ.
Εκτιμάται πάντως ότι ο προϋπολογισμός θα κινείται κάτω από τα 260-285 εκατ. ευρώ, που ήταν το ετήσιο κόστος για το μοντέλο που πρότεινε ο ΣΕΒ για την κάλυψη μέχρι 400 βιομηχανιών. Στο χρηματοδοτικό σχήμα ειδικό βάρος θα έχουν τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 ενώ θα υιοθετηθεί η ιταλική φόρμουλα για ένα ποσοστό της κατανάλωσης των επιχειρήσεων της περιμέτρου στην τριετία, μέσω “δανεικής” ενέργειας από ΑΠΕ με σταθερή τιμή, έναντι δέσμευσης των βιομηχανιών για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, που θα παράξουν αυτή την ενέργεια, σε ορίζοντα 20ετίας.
Καθώς το τελευταίο διάστημα εντατικοποιήθηκαν οι διαβουλεύσεις, δεν θα αργήσει η ανακοίνωση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας από το αρμόδιο υπουργείο, όπως άλλωστε προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στην τελετή απονομής των βραβείων “Ελληνική Αξία”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, έχει ετοιμαστεί πλαίσιο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας υπενθυμίζοντας ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ιταλικό μοντέλο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.