ViOS Coworking: Έτσι θα είναι τα γραφεία του μέλλοντος

ViOS Coworking: Έτσι θα είναι τα γραφεία του μέλλοντος
Η Κορίνα Σαΐας, COO της ViOS Coworking, παρουσιάζει το πώς είναι ο μελλοντικός εργασιακός χώρος.

Τον περασµένο Απρίλιο στο εικονικό Leadership Roundtable του Fortune USA ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από διευθύνοντες συµβούλους µεγάλων εταιρειών σχετικά µε το πώς θα είναι το γραφείο του µέλλοντος. Ο Alain Bejanni, για παράδειγµα, CEO της Majid Al Futtaim, µε έδρα το Ντουµπάι, είπε ότι το γραφείο πρέπει να γίνει ένα µέρος στο οποίο οι άνθρωποι θα πηγαίνουν επειδή το απολαµβάνουν και όχι επειδή εργάζονται υποχρεωτικά εκεί.

Το συµπέρασµα από τη συζήτηση έκλινε προς την ίδια κατεύθυνση. Το περιβάλλον του χώρου εργασίας µας είναι καθοριστικό για την ποιότητα της ζωής και την ευεξία µας, δύο παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιάσουν όλες οι επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής. Πλέον, οι µεγαλύτερες εταιρείες ανά τον κόσµο, όπως η Τ Mobile και η Google, εστιάζουν στο πιο σηµαντικό κεφάλαιό τους: την πνευµατική και σωµατική υγεία των εργαζοµένων τους.

Ο εργασιακός χώρος και οι ανάγκες αλλάζουν. Το 1944 ο Harold Samuel πρώτος ανέφερε τη γνωστή πλέον φράση σε όλους «location, location, location». Η «τοποθεσία» ήταν το πιο σηµαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός ακινήτου. Όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους, είναι ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον έχει µεταµορφωθεί στην εποχή της COVID και η φράση έχει αλλάξει σε «τοποθεσία, ευελιξία και ευεξία». Οι σύγχρονοι εργασιακοί χώροι καλούνται να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις της αγοράς, προκειµένου να µπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Η ViOS αποτελεί παράδειγµα εταιρείας που έχει εναρµονιστεί µε το νέο τρίπτυχο, προσφέροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενοικιαζόµενα γραφεία σχεδιασµένα µε το πρότυπο WELL Building Institute, διασφαλίζοντας, σε κάθε περίπτωση, την υγεία και την ευεξία στον εργασιακό χώρο.

Η Κορίνα Σαΐας επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα από την Αµερική και να σχεδιάσει εδώ το «γραφείο του µέλλοντος», καθώς πιστεύει ότι ο επιχειρηµατικός κόσµος στη χώρα µας είναι έτοιµος να δεχθεί και να υιοθετήσει τις καινούργιες τάσεις τις αγοράς.

Η ίδια θυµάται µερικά λόγια του David Smith, επικεφαλής της έρευνας για τους εργαζόµενους στην Cushman & Wakefield, ο οποίος είπε πως, «αντί να έχουµε µόνο έναν χώρο γραφείου, θα έχουµε ένα οικοσύστηµα εργασίας.

Αυτό σηµαίνει ότι οι άνθρωποι µπορεί να µην πηγαίνουν καθηµερινά σε ένα κεντρικό γραφείο, αλλά αντ’ αυτού θα πηγαίνουν εκεί µόνο όταν αυτό θα συµβάλλει στην κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη, τη συνεργασία και την ουσιαστική καθοδήγησή τους».

«Είναι ξεπερασµένο πλέον να πηγαίνεις στο γραφείο µόνο για να δουλέψεις»

Η Κορίνα εξηγεί πώς η ViOS έχει δηµιουργήσει έναν πολυχώρο εργασίας που δεν θυµίζει σε τίποτα τα συνηθισµένα γραφεία. «Εστιάσαµε την προσοχή µας σε 100 χαρακτηριστικά και 11 ενότητες. Αυτές είναι: Αέρας, Νερό, Διατροφή, Φωτισµός, Φυσική Κατάσταση, Θερµοκρασία, Ήχος, Υλικά, Νους, Κοινότητα και Καινοτοµία».

Οι χώροι εργασίας, όπως αναφέρει, είναι σηµαντικοί όχι µόνο για την παροχή ενός γραφείου και µιας καρέκλας, αλλά κυρίως για να ενισχύσουν την δηµιουργικότητα, τη συνεργασία, την καθοδήγηση, και να διαµορφώσουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόµενοι θα εµπνέονται για να δηµιουργήσουν και να αναπτύξουν τη δουλειά τους. «Θεωρώ ότι για την πλειονότητα των εργαζοµένων ένας χώρος όπως η ViOS φέρνει τη σωστή ισορροπία µεταξύ του σπιτιού και των κεντρικών γραφείων µιας εταιρείας».

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης είναι ίσως από τα σηµαντικότερα θέµατα που αντιµετωπίσαµε κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. Η ViOS έρχεται να καλύψει αυτό το κενό µέσα από τους ειδικά διαµορφωµένους χώρους που παρέχει, έτσι ώστε να προωθήσει τη συνεργατικότητα και την κοινωνικοποίηση. «Δεν προσδιοριστήκαµε τυχαία ως ένα coworking space. Για εµάς η κοινωνική σύνδεση είναι απαραίτητο στοιχείο για την υγεία ενός εργαζοµένου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι είναι και αναγκαίο στοιχείο για τη βελτίωση της δουλειάς µας. Είναι αδιαµφισβήτητο ότι η συνεργατικότητα ανοίγει νέους επιχειρηµατικούς ορίζοντες».

Στόχος της ViOS ήταν να δηµιουργήσει ένα περιβάλλον χώρου εργασίας που να δίνει προτεραιότητα στην ευηµερία και την ευεξία των εργαζοµένων, καθώς και να προάγει τη συνεργασία και τη δηµιουργικότητα. Έρευνα του Harvard Business που έγινε το 2017 κατέληξε στο ότι 89% των εργαζοµένων αισθάνεται πιο ευτυχισµένο µετά την ένταξή του σε έναν συνεργατικό χώρο. Όπως λέει η Κορίνα, «στη ViOS έχουµε εστιάσει σε ένα µεγάλο εύρος υπηρεσιών και παροχών που προωθούν την ευεξία και την υγεία. Η ένταξη της φύσης στον χώρο εργασίας, ο έλεγχος του επιπέδου ήχου στις αίθουσες, ο αυτόνοµος κλιµατισµός στα ιδιωτικά γραφεία, η ασφάλεια του χώρου µε µέτρα κατά της COVID-19, η επιλογή υγιεινών γευµάτων και όλες οι παροχές µέσω των χώρων άθλησης και ευεξίας προέκυψαν µετά από εκτεταµένες µελέτες για το πώς πρέπει να είναι ο χώρος στον οποίο εργάζεται κάποιος.

Σε τι πρέπει τελικά να  εστιάσουν οι επιχειρήσεις  µετά την πανδηµία

Η Κορίνα λέει πως θα µπορούσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτηµα µε µία φράση: στο εργατικό δυναµικό. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στο πιο σηµαντικό τους «περιουσιακό στοιχείο», το εργατικό δυναµικό τους. Αυτό ακριβώς υποστηρίζουµε στη ViOS. Οι χώροι εργασίας είναι το µέρος όπου περνάµε τον περισσότερο χρόνο της ηµέρας, συνεπώς πρέπει να εξελιχθούν. Πρέπει να υποστηρίζουν την ψυχική και τη σωµατική υγεία των εργαζοµένων».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι θα γίνει πλήρης µετάβαση στο γραφείο, όπως το αφήσαµε ως έννοια στην αρχή της πανδηµίας» προσθέτει η Κορίνα και συµπληρώνει πως «έχει τεθεί πλέον η ανάγκη για ένα γραφείο που θα υποστηρίζει και θα εµπνέει τους υπαλλήλους».

Πρόσφατη έρευνα της KPMG έδειξε ότι σηµαντικός αριθµός εργαζοµένων θα προτιµούσε αποκλειστικά την εξ αποστάσεως εργασία από αυτή µε φυσική παρουσία.

Οι εργαζόµενοι, και µάλιστα τα νεότερα ηλικιακά άτοµα, εάν είχαν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, θα προτιµούσαν την εξ αποστάσεως εργασία (51%)· οι δε γυναίκες της ίδιας ηλικιακής οµάδας το επιλέγουν σε ποσοστό 57%. Το ποσοστό παραµένει ιδιαίτερα υψηλό στο σύνολο των συµµετεχόντων στην έρευνα (42%). Η Κορίνα υποστηρίζει πως αυτές οι τάσεις προϋπήρχαν, απλά η πανδηµία επίσπευσε την υιοθέτησή τους.

«Θεωρώ ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν σηµαίνει αναγκαστικά ότι ο περισσότερος κόσµος θα θέλει να εργάζεται από το σπίτι. Για το µεγαλύτερο κοµµάτι του πληθυσµού είναι δύσκολο να δηµιουργήσει στο σπίτι τις συνθήκες συγκέντρωσης που απαιτούνται, να διαµορφώσει έναν χώρο όπου θα βελτιώσει την παραγωγικότητά του, αλλά και να έχει όλο τον εξοπλισµό ενός γραφείου. Τα ερεθίσµατα στο σπίτι είναι πολλά και δηµιουργούν περισπασµούς, όµως η συνεχής εργασία υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπει στους εργαζόµενους να κοινωνικοποιηθούν και να ανταλλάξουν ιδέες».

Οι παροχές µπορεί να αλλάζουν µε τα χρόνια, ανάλογα µε τη ζήτηση των πελατών. Ωστόσο, η ViOS δεσµεύεται να παραµείνει σταθερή στην ποιότητα των υπηρεσιών και στο όραµά της, έχοντας θέσει ως προτεραιότητα να µεταµορφώσει τους χώρους εργασίας σε κοινότητες οι οποίες υποστηρίζουν και καλλιεργούν την ευηµερία των εργαζοµένων. «Είναι µια υπόσχεση που έχουµε δώσει και θα την κρατήσουµε σε όλη την πορεία µας» κλείνει η Κορίνα.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί