Βιώσιμο το 67% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Αβεβαιότητα στο 33%

Βιώσιμο το 67% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Αβεβαιότητα στο 33%
Photo: pixabay.com
Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (52%) εξασφάλισαν ρευστότητα από τα μέτρα στήριξης - Αποσοβήθηκε κρίση ρευστότητας - Τι δείχνει μελέτη της ΕΤΕ για την επόμενη μέρα.

Το 33% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) δεν ευνοήθηκε από τα κρατικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είτε διότι δεν τα χρησιμοποίησε είτε διότι δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων μιας νέας μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας που δείχνει ωστόσο ότι τα μέτρα στήριξης αποσόβησαν μία ενδεχόμενη κρίση ρευστότητας στις ΜμΕ και έτσι η απότομη πτώση των πωλήσεων και των κερδών δεν οδήγησε σε επί τα χείρω δομικές αλλαγές στη δραστηριότητά τους. Με άλλα λόγια τα μέτρα έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης για την πλειοψηφία των ΜμΕ και μένει τώρα να φανεί σε τι βαθμό θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Διαπιστώνεται ότι το 46% των ΜμΕ επέλεξε έναν συνδυασμό των μέτρων από αυτά που είχαν διαθέσιμα όπως αναστολή συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή και τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους. Ποσοστό 30% έκανε χρήση ενός μόνο μέτρου προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα κι ένα 8% προτίμησε άλλου είδους μέτρα αναστολής πληρωμών. Αθροιστικά τα μέτρα στήριξης κάλυψαν το 84% του τομέα των ΜμΕ (έναντι 80% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ).

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το 16% των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποίησαν κάποιο μέτρο, το 10% λέει ότι αν και χρησιμοποίησε κάποιο μέτρο δεν βοηθήθηκε και ένα 7% αναφέρει ότι αν και βοηθήθηκε από τα μέτρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλή πιθανότητα κλεισίματος.

Βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, το 52% της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κατάφερε μέσω των μέτρων να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ σε ικανοποιητικό βαθμό ωφελήθηκε άλλο ένα 15% της αγοράς που κατάφερε να επιστρέψει σε οριακά κέρδη ή να μειώσει ζημιές. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ποσοστό επιχειρήσεων με έντονο πρόβλημα ρευστότητας διατηρήθηκε σχετικά σταθερό εν μέσω πανδημίας (στο 15%), με μικρή επιδείνωση σε μικρές επιχειρήσεις- οι οποίες παρέμειναν ωστόσο σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τα επίπεδα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, από την έναρξη της πανδημίας χρεοκόπησαν λιγότερες επιχειρήσεις. Tο 2020 (έτος που το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%) καταγράφηκαν 23% λιγότερες λήξεις επιχειρήσεων σε σχέση με το 2019.

 κατακλείδι, μετά το αρχικό χτύπημα της πανδημίας και το πλήγμα που αυτό είχε στη δραστηριότητα του επιχειρηματικού τομέα, το 67% των εταιρειών είναι πλέον ικανό να λειτουργήσει απρόσκοπτα δίχως την παροχή στήριξης. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία των ΜμΕ μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς διασφαλίζεται ότι δε θα παρεκκλίνουν σημαντικά από τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.