Βύρων Νικολαϊδης (People Cert): Σε 20 χρόνια όποιος δεν γνωρίζει coding δεν θα μπορεί να βρει δουλειά γραφείου

Βύρων Νικολαϊδης (People Cert): Σε 20 χρόνια όποιος δεν γνωρίζει coding δεν θα μπορεί να βρει δουλειά γραφείου
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η στροφή στην online εκπαίδευση, τα coding bootcamps και η εξαγορά της αμερικανικής IASSC.

Στροφή στο κομμάτι της online εκπαίδευσης κάνουν μετά τον κορωνοϊό πολλοί φορείς πιστοποίησης καθώς διαβλέπουν προοπτική ανάπτυξης του εν λόγω κλάδου. Η τηλε-εκπαίδευση γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση εν μέσω πανδημίας και οι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της People Cert, Βύρων Νικολαϊδης, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με δημοσιογράφους κατά την οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικών συμφερόντων IASSC.

Η εταιρεία του κ. Νικολαϊδη που θεωρείται ηγέτης στη διεξαγωγή εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, μέσα στην πανδημία προχώρησε σε πρόσληψη 200 εργαζομένων, διεύρυνε το portfolio των υπηρεσιών της, ενώ πρόσθεσε την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του wasteless production.

Πρόκειται για την International Association for Six Sigma Certification (IASSC) που αποτελεί βασικό συνεργάτη εταιρειών οργανισμών και κυβερνήσεων στις πιστοποιήσεις επαγγελματικών δεξιοτήτων για περισσότερο από μία δεκαετία. Το βασικό της προϊόν, που εντάσσεται πλέον στην οικογένεια πιστοποιήσεων της PeopleCert, είναι το Lean Six Sigma Professional Credentialing.

Με την εξαγορά αυτή, η PeopleCert επιβεβαιώνει την εξωστρεφή στρατηγική της, υλοποιώντας  σταθερά το σχέδιο για εξαγορές που καθιστούν το portfolio προϊόντων και υπηρεσιών της   ανταγωνιστικό διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση της People Cert ήδη από το 2009 έχει ρίξει όλο το βάρος στον παράγοντα εξωστρέφεια, με το 98% των δραστηριοτήτων της να αφορούν πλέον τις διεθνείς αγορές – εκπονεί εξετάσεις σε 215 χώρες – και μόλις το 2% την Ελλάδα.

«Το να κανείς μια εξαγορά είναι η εύκολη κίνηση. Η δυσκολία έγκειται στο να ενσωματώσεις το νέο μέλος στον όμιλο και να λειτουργήσει αρμονικά» ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης προσθέτοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις και διερευνά νέες επενδυτικές ευκαιρίες για να τοποθετηθεί.

Το 2019 η People Cert έκλεισε με τζίρο 78 εκατ. ευρώ και EBITDA ύψους 10,2 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα χρονιά έτρεχε με αύξηση 25% και 40% αντίστοιχα, η οποία όμως αναχαιτίστηκε από την έλευση του κορωνοϊού. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν ξεπεραστεί οι οικονομικοί στόχοι, αλλά τον Μάρτιο η πτώση ήταν κατακόρυφη. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ο τζίρος υποχωρούσε κατά 70%!

Σε ότι αφορά  τις εξετάσεις με επιτήρηση, από το ποσοστό 18% που αντιπροσώπευαν προ-κορωνοϊού εκτοξεύτηκαν στο 80% και πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στο 55%, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της People Cert να τονίζει πως η προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων στα νέα τεχνολογικά  δεδομένα που συντελέστηκε το τελευταίο τρίμηνο θα γινόταν σε μια δεκαετία εάν δεν μεσολαβούσε ο covid19.

Δημιουργία 200 θέσεων εργασίας στην πανδημία

«Εκτιμούμε ότι η χρονιά θα κλείσει με πτώση 7% στα έσοδα. Τα EBITDA, ωστόσο, θα σημειώσουν αύξηση 20% διότι έχουν μεταφερθεί πολλές εξετάσεις και υπηρεσίες στο digital. Μέσα στην καραντίνα προτεραιότητά μας ήταν οι εργαζόμενοι. Δεν προβήκαμε σε καμία απόλυση, αντιθέτως η άνοδος της δουλειάς δημιούργησε νέες ανάγκες και προσλάβαμε 200 επιπλέον άτομα, και από 1η Σεπτεμβρίου επιστρέψαμε σε κανονικές συνθήκες γραφείου».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Νικολαϊδης, στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι επέλεξαν να εργαστούν από το γραφείο καθώς στο σπίτι αντιμετώπιζαν διάσπαση προσοχής, έλλειψη χώρου, δεν είχαν επαφή με τους συναδέλφους τους, στοιχεία που αναμφίβολα επηρέαζαν σημαντικά την ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση την απόδοσή τους.

Θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των τεχνολογικών skills στην αγορά εργασίας αναφέρει πως σε μια 20ετια αν κάποιος δεν γνωρίζει προγραμματισμό δεν θα μπορεί να βρει καμία δουλειά γραφείου, γι’ αυτό και οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ζητούν τη συμμετοχή των εργαζομένων τους σε coding boot camps.

Παρότι η People Cert έχει πιστοποιήσει  750.000 άτομα στο ECDL οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αυτά που θεωρούνται βασικές γνώσεις υπολογιστών σήμερα, σε σύντομο διάστημα θα αποτελούν … ιστορία.

Τέλος εκεί που διαβλέπει μέλλον είναι στο κομμάτι των ξένων γλωσσών. Όπως εξηγεί το Brexit αλλάζει τα δεδομένα καθώς για να σπουδάσει κανείς στην Αγγλία εκτός από βίζα θα χρειάζεται πιστοποιητικό ότι είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας και εδώ οι φορείς πιστοποίησης καλούνται να παίξουν καταλυτικό ρόλο.