Βυθίστηκε το παγκόσμιο «dealmaking» το 2023 – Σε χαμηλό δεκαετίας οι επιχειρηματικές συμφωνίες

Βυθίστηκε το παγκόσμιο «dealmaking» το 2023 – Σε χαμηλό δεκαετίας οι επιχειρηματικές συμφωνίες
Photo: pixabay.com
Το κοκτέιλ των υψηλότερων επιτοκίων και των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων είχε ιδιαίτερα αρνητική επίδραση

Κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία βυθίστηκε το «dealmaking» το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Μοιραία, το κοκτέιλ των υψηλότερων επιτοκίων και των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων είχε ιδιαίτερα αρνητική επίδραση.

Πιο αναλυτικά, το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 2,9 τρισεκ. δολ., κάτι που ισοδυναμεί με μείωση 17% σε σχέση με το 2022.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2008-09 που η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μειώθηκε περισσότερο από 10% για δύο συνεχόμενα χρόνια, αναφέρει το LSEG. 

«Το 2023 ήταν σαφώς μια πολύ περίεργη χρονιά, πιο συγκρατημένη από ό,τι περιμέναμε όταν κοιτάξουμε τον όγκο των συμφωνιών», δήλωσε η Simona Maellare, παγκόσμια συνεπικεφαλής του ομίλου εναλλακτικών κεφαλαίων της UBS

Η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση, 28% ετησίως, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν 25% χαμηλότερα και οι ΗΠΑ 6%. Οι dealmakers έπρεπε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα. 

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είχαν ήδη μειωθεί μετά την άνοδο της δραστηριότητας της εποχής της πανδημίας λόγω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτική, που αύξηση το κόστος χρήματος. 

Τα προσχήματα «έσωσε» ένα ζεύγος ενεργειακών συμφωνιών στις ΗΠΑ από την ExxonMobil και τη Chevron, αξίας κάθε μίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αύξησαν τους όγκους συναλλαγών τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους. Η αξία των συμφωνιών που έγιναν το τέταρτο τρίμηνο ήταν 28% υψηλότερη από το τρίτο τρίμηνο. 

Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τη σύναψη νέων συμφωνιών.

«Το ρυθμιστικό περιβάλλον ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Mark Sorrell, συνεπικεφαλής των παγκόσμιων M&A της Goldman Sachs. «Καθώς το συναίσθημα βελτιωνόταν, ξέσπασε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». 

Οι όμιλοι private equity αναμένεται να δεχτούν μεγαλύτερη πίεση για να συνάψουν συμφωνίες το επόμενο έτος μετά από παρατεταμένη επιβράδυνση της δραστηριότητας, δήλωσαν οι dealmakers. 

Φέτος «οι επιτυχημένες εξόδους έγιναν από τους πιο θαρραλέους πωλητές με τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία και κάθε διαδικασία ήταν πιο δομημένη και πολύπλοκη», δήλωσε ο Carsten Woehrn, συνεπικεφαλής της JPMorgan για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική M&A, και παγκόσμιος συνεπικεφαλής του στρατηγικό όμιλο επενδυτών της τράπεζας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για την επόμενη χρονιά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει και η προθυμία και η ανάγκη να γίνουν συμφωνίες», είπε. Σημειώνεται πως η στάση των αρχών ανταγωνισμού έχει επίσης αποτρέψει τις εταιρείες από το να υποβάλουν προσφορές για ανταγωνιστές. 

Η συμφωνία 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard επέζησε των προκλήσεων για να κλείσει μετά από 21 μήνες αβεβαιότητας, αλλά η εξαγορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου λογισμικού Figma από την Adobe εγκαταλείφθηκε μετά την έναρξη ερευνών από τις εποπτικές αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παγκόσμιες προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής επλήγησαν από την επιβράδυνση, με πτώση 8% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 105 δισ. δολάρια. Οι προμήθειες από συγχωνεύσεις και εξαγορές μειώθηκαν απότομα, κατά 26% στα 29 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. 

Η Goldman Sachs κατείχε την πρώτη θέση στο συμβουλευτικό έργο συγχωνεύσεων και εξαγορών, λόγω της ηγετικής της θέσης στις ΗΠΑ. Η Morgan Stanley και η JPMorgan ήρθαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, έχοντας ηγετικό ρόλο στην Ασία και την Ευρώπη αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: