Η «βίβλος» της βιωσιµότητας

Η «βίβλος» της βιωσιµότητας

Ο ειδικός σε θέµατα ΕΚΕ, Νίκος Αυλώνας, διδάσκει µε το βιβλίο του την αξία της αειφορίας για τις επιχειρήσεις.

Τι είναι η αειφορία για τις επιχειρήσεις; Σε αυτό το ερώτηµα προσπαθεί να απαντήσει ο Νίκος Αυλώνας, ιδρυτής και πρόεδρος του Centre for Sustainability & Excellence (CSE).

Με το βιβλίο που συνέγραψε µε τον Τζορτζ Π. Νάσος, µε τίτλο «Practical Sustainability Strategies. How to Gain a Competitive Advantage», περιγράφει µια σειρά από στρατηγικές αειφορίας τις οποίες µπορεί να υιοθετήσει µια επιχείρηση ώστε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

«Υπάρχει µια µεγάλη παρεξήγηση, σύµφωνα µε την οποία η αειφορία αφορά µόνο το περιβάλλον και η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) µόνο τη φιλανθρωπία» µας επισηµαίνει ο Νίκος Αυλώνας και διορθώνει: «Η αειφορία είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι µια ολόκληρη σειρά από πρακτικές που έχουν θεσµοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν τέσσερις πυλώνες: τον εργαζόµενο, το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση».

Το βιβλίο περιέχει παραδείγµατα πολύ επιτυχηµένων εταιρειών που εφάρµοσαν τη σωστή στρατηγική. «Το βιβλίο µας ξεχωρίζει επειδή συνδυάζει θεωρία και πράξη µε τέτοιο τρόπο, ώστε οι εταιρείες να µπορέσουν να εντάξουν αυτά τα διδάγµατα στη στρατηγική τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. Δεν είναι πρακτικές τού “κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό”. Είναι πρακτικές που φέρνουν αποτελέσµατα. Φυσικά δεν κάνουν όλες οι στρατηγικές για όλους. Οι αρχές της αειφορίας σίγουρα βοηθούν µια επιχείρηση, αλλά πρέπει να επιλεγεί και η σωστή στρατηγική».

Ο Νίκος Αυλώνας ήταν καθηγητής σε πανεπιστήµια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, µε βασικό αντικείµενο την ΕΚΕ. Συνεργάστηκε µε το EFQM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωµένα Έθνη για τη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την ΕΚΕ την περίοδο 2001-2002. Το 2005 ίδρυσε το CSE στην Αθήνα, έναν οργανισµό που σήµερα δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε Βόρεια Αµερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Συνεργάζεται µε κυβερνήσεις όπως του Ντουµπάι, οργανισµούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και µε πολύ µεγάλες επιχειρήσεις που επιθυµούν να προσαρµόσουν τη στρατηγική τους εντάσσοντας την ΕΚΕ στις πρακτικές τους. «Είµαστε ο µικρότερος οργανισµός µε τη µεγαλύτερη επιρροή παγκοσµίως. Έχουµε εκπαιδεύσει περισσότερα από 5.000 στελέχη από 40 χώρες, στελέχη επιχειρήσεων του Fortune 500, και κάθε χρόνο διοργανώνουµε round tables σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Ντουµπάι και η Νέα Υόρκη».

Πώς αντιµετωπίζεται, όµως, η ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα; «Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δύο ειδών επιχειρήσεις: Εκείνες που προσποιούνταν ότι εφάρµοσαν την ΕΚΕ και τελικά την εγκατέλειψαν επειδή την έβλεπαν µόνο ως κόστος, εντάσσοντάς τη στις περικοπές, και εκείνες –η µειονότητα– που την είδαν σοβαρά και αύξησαν το σχετικό µπάτζετ, αφού αντιλήφθηκαν πως εκεί είναι το µέλλον. Στην Ελλάδα, οι πραγµατικά ώριµες εταιρείες σε αυτό τον τοµέα δεν είναι πάνω από σαράντα».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Σικάγο µε κεντρικό οµιλητή τον πρύτανη του University of Chicago Graham School, Cary Nathenson. Έχει ήδη σηµειώσει πωλήσεις σε 40 χώρες και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο µήνυµα για τη διάδοση των ιδεών του.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα