Βίζερ: Μακράς διάρκειας η εποπτεία στην Ελλάδα

Βίζερ: Μακράς διάρκειας η εποπτεία στην Ελλάδα

«Απαραίτητη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Δεκέμβριο, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος του EWG.

Την αισιοδοξία του ότι οι υπόλοιποι 10 μήνες του προγράμματος θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις, εκφράζει ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Εθνος.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε πως: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να μιλήσει για όλη την κυβέρνηση».

Ο κ. Βίζερ τόνισε επίσης πως είναι πολύ απαραίτητο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τον Δεκέμβριο, καθώς γιατί η εφαρμογή των μέτρων είναι καλή για την οικονομία και γιατί αυτό θα δείξει στον έξω κόσμο πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δουλέψει σταθερά και αποτελεσματικά. «Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σημαντικό και σε συμβολικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», συνέχισε.

Όσον αφορά τις δυσκολίες της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του EWG είπε ότι αυτές προκύπτουν συνήθως από μη αναμενόμενους παράγοντες. «Παρακολουθούμε με προσοχή το τι συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 και εξετάζουμε τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, όπου είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που είναι σημαντικό να λυθούν. Υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», τονίζει.

Σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, δήλωσε ότι «είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα οδηγούσε το θέμα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου».

«Ιδανικά, σημείωσε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές μία ή δύο φορές και μετά θα έχουμε μια ακόμη αξιολόγηση, που θα κλείσει τον Ιούνιο. Τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Βίζερ αναφέρθηκε στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι για όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα υπάρχει διαδικασία επιτήρησης. Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία, η οποία νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους. Επομένως, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πάρει αρκετό καιρό, τονίζει.