Βλέπει κάτι ο Ντράγκι για την Ελλάδα που δεν βλέπουν οι άλλοι;

Βλέπει κάτι ο Ντράγκι για την Ελλάδα που δεν βλέπουν οι άλλοι;

Η αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη για 4ο Μνημόνιο εξέπληξε αρκετούς…όχι όμως όλους. 

Η χθεσινή αναφορά του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι σε ενδεχόμενο τέταρτο Μνημόνιο εξέπληξε αρκετούς, όχι όμως όλους.

«Είναι στο χέρι της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει εάν θα ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα» είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κάνοντας αναφορά σε ενδεχόμενες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα μπορούσαν πιθανώς να οδηγήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών αξιωματούχων, το απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

Ουσιαστικά, ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ είπε ανοιχτά αυτό που όλοι συζητούν στο παρασκήνιο. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει με «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο και ότι οι αγορές θα χρειαστούν ισχυρές εγγυήσεις για να δανείσουν τη χώρα με λογικά και διατηρήσιμα επιτόκια. Αυτό που αναζητείται αυτή την περίοδο και θα ενταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι η φόρμουλα εποπτείας και οι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα συνδεθεί το τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα, αυτό που είδε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι οι επιφυλάξεις τόσο του ΔΝΤ, όσο και των αγορών επί των δημοσιονομικών, καθώς όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των επομένων ετών, αλλά και για το κατά πόσο είναι διατηρήσιμα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, την ώρα, μάλιστα, που η Ελλάδα από τα μέσα του 2018 εισέρχεται σε έναν προεκλογικό κύκλο και η κυβέρνηση θα θελήσει να «χαλαρώσει» τα δημοσιονομικά μέτρα.

Βλέπει ακόμη πως η αλματώδης αύξηση των επενδύσεων έως και 12% που προβλέπεται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος είναι από δύσκολη έως αδύνατη με βάση το εγχώριο επενδυτικό περιβάλλον. Άλλωστε, σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών επισημαίνεται ότι τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το εχθρικό φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία και η γραφειοκρατία, η πολιτική αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις «ζουν και βασιλεύουν». Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη «μη λύση» στο θέμα του χρέους, αλλά και οι επερχόμενοι έλεγχοι στις τράπεζες δημιουργούν ένα περιβάλλον ανησυχίας στους θεσμούς για την επόμενη μέρα.

Πάντως, τα funds, που αυτή την περίοδο αναζητούν τις υψηλές αποδόσεις, βλέπουν με πιο αισιόδοξη ματιά την ελληνική αγορά ομολόγων, ειδικά μετά το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI. Το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου έπεσε σήμερα κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2006 στρώνοντας το χαλί για μία νέα έκδοση στις αρχές του 2018. Το κατά πόσο η πτώση αυτή στα επιτόκια θα είναι διατηρήσιμη θα φανεί από την πορεία της επόμενης και τελευταίας αξιολόγησης…

Διαβάστε ακόμη:
Ο Μάριο Ντράγκι, τα ομόλογα – «σκουπίδια» και η Ελλάδα

Τσίπρας σε Ντράγκι για το τέταρτο Μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο