Βοήθεια στα νοικοκυριά “με μέτρο” ζητά το Eurogroup

Βοήθεια στα νοικοκυριά “με μέτρο” ζητά το Eurogroup
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους», τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά τη συνάντηση του Eurogroup.

«Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός ανήθικου πολέμου και γι’ αυτό είμαστε δεσμευμένοι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ρεκόρ απασχόλησης και τα δημοσιονομικά μας να ανακάμπτουν μετά την πανδημική κρίση».

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. «Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό οι παρεμβάσεις μας θα είναι συντονισμένες με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες να μην προσθέσουμε πληθωριστική πίεση», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Γνωστοποίησε ότι δίνεται προτεραιότητα σε δύο πολιτικές κινήσεις:

  • Οι παρεμβάσεις να είναι «έκτακτες» και όπου είναι δυνατόν στοχευμένες.
  • Επαναδεσμευόμαστε στην προσπάθεια να αποφύγουμε ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά σε αυτούς τους τομείς, ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης αλλά αυτή δεν είναι αναπόφευκτη.

Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ επεσήμανε την ανάγκη «αλληλεγγύης» εντός της Ευρώπης. Όπως είπε, εξήγησε στους υπουργούς τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ χθες. Χαρακτήρισε «μεγάλη ανησυχία» την αύξηση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να τον φέρει πίσω στο 2%. Είναι η βασική μας εντολή και δεν θα ξεφύγουμε από αυτή.

«Θα πολεμήσουμε το σοκ αυτό με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίσαμε και το προηγούμενο» (σ.σ. πανδημία).

Επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να μειώσει τις τιμές στο φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό. Αυτό είναι δουλειά των κυβερνήσεων, που πρέπει να συνεργαστούν. Θα δράσει όμως αποφασιστικά, ώστε οι σημερινές αυξημένες τιμές να μην οδηγήσουν στη «μονιμοποίηση» των πληθωριστικών προσδοκιών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δανείζει τράπεζες και δεν εμπλέκεται με τη στήριξη ενεργειακών εταιρειών, κάτι που είναι δουλειά των κυβερνήσεων.