Βολές Μπάιντεν κατά του Τραμπ για την παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας
- 07/05/2025, 11:45
- SHARE

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η πίεση του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία αποτελεί μια μορφή «σύγχρονης κατευναστικής πολιτικής» που δεν θα ικανοποιήσει ποτέ τη Μόσχα.
Σε συνέντευξή του στο BBC που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της «μητέρας Ρωσίας» και «όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσει είναι απλώς ανόητος».
«Δεν καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν επιτρέψουμε σε έναν δικτάτορα, έναν κακοποιό, να αποφασίσει ότι θα πάρει σημαντικά τμήματα εδάφους που δεν του ανήκουν, αυτό θα τον ικανοποιήσει», δήλωσε στο BBC. «Δεν το καταλαβαίνω».
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «η Ευρώπη θα χάσει την εμπιστοσύνη της στην αβεβαιότητα της Αμερικής και στην ηγεσία της Αμερικής».
Οι ηγέτες της Ευρώπης «αναρωτιούνται, τι να κάνω τώρα;… Μπορώ να βασιστώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα είναι εκεί;», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένος από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Τραμπ, των κορυφαίων αξιωματούχων του και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θεώρησα ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συνάντηση ήταν ανάρμοστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπάιντεν.