Volton: «Ενεργειακή μετάβαση με όχημα την καινοτομία»

Volton: «Ενεργειακή μετάβαση με όχημα την καινοτομία»
Για να φτάσουμε στο net zero, χρειάζεται μια συνολική αλλαγή, σχεδόν σε κάθε τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια, με αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου. Στη Volton, μαζί με τον Όμιλο μας, κινούμαστε δυναμικά, με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου πενταετούς πλάνου, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Διονύσης Τσίτος – Managing Director

Με όχημα την τεχνολογική καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανοίγουμε τον δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρή ενέργεια έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας, με στόχο την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών που θα συμβάλουν στην κρίσιμη και απαραίτητη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Πλέον, έχει εδραιωθεί η αδιαμφισβήτητη ανάγκη να μετακινηθούμε από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο, σε βιώσιμες τεχνολογίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αποτελούν την κορωνίδα της ενεργειακής μετάβασης και έχουν αναδειχτεί ως κύριες εναλλακτικές λύσεις για την πράσινη μετάβαση και την αειφορία.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στο net zero, χρειάζεται μια συνολική αλλαγή σχεδόν σε κάθε τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη συστηματική ένταξη των ΑΠΕ σε όλο και περισσότερους τομείς της δραστηριότητάς μας, αλλά και την αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου που έχουμε στα χέρια μας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πέντε τεχνολογικές καινοτομίες και σύγχρονα συστήματα καθαρής ενέργειας που ξεχωρίζουν και τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Αρχικά, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα Έξυπνα Δίκτυα (Smart Grids), δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αναβαθμιστεί ψηφιακά και μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της ροής της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας πρόσβαση σε real time πληροφορίες και συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση της κυμαινόμενης ζήτησης, τόσο από οικιακούς αλλά και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η δεύτερη τεχνολογική καινοτομία που είναι εξαιρετικά επίκαιρη είναι τα συστήματα αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας για μεταγενέστερη διάθεση, ώστε να καλύπτουμε την αυξημένη ζήτηση φορτίου σε ώρες αιχμής αλλά και τις ανάγκες που μπορεί να προκύπτουν σε ξαφνικές βυθίσεις τάσης ή υπερτάσεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης, η οποία αποτελεί την πιο πράσινη και πιο βιώσιμη λύση στις μεταφορές.

Το «Πράσινο» Υδρογόνο, το οποίο εξάγεται από το νερό χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αποτελεί μια εξίσου σημαντική τεχνολογική καινοτομία, καθώς είναι μια πολύ βιώσιμη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα για πολλές εμπορικές δραστηριότητες, όπως την τροφοδοσία οχημάτων και πλοίων, αλλά και βιομηχανικές διαδικασίες όπως την παραγωγή χάλυβα και σιδήρου.

Τέλος, τα «Πράσινα» κτίρια μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας, καθώς είναι ενεργειακά αποδοτικά και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού και τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, επιτρέποντάς μας να μειώσουμε αισθητά τη ζήτηση από ορυκτά καύσιμα.

Στη Volton, μαζί με τον Όμιλο μας, λειτουργούμε πάντοτε με σεβασμό και υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, κινούμαστε δυναμικά σε μεγάλα «πράσινα» ενεργειακά projects, με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου μέσα στην επόμενη πενταετία, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση των ΑΠΕ.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ενεργειακή μετάβαση για την εξασφάλιση της πράσινης και βιώσιμης ενέργειας απαιτεί προσήλωση, επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Γιατί ακόμη και αν ο στόχος του net zero για το 2050 είναι εξαιρετικά φιλόδοξος για να επιτευχθεί, μέσα από την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ αλλά και την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να δούμε σπουδαίες αλλαγές.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023