Βόμβα από Λαγκάρντ: To Grexit είναι πιθανότητα

Βόμβα από Λαγκάρντ: To Grexit είναι πιθανότητα

«Μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα είναι το τέλος του ευρώ».

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανότητα, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε την άποψή της πως ένα Grexit, «δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότητα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, τονίζοντας πως ένα τέτοιο βήμα «δεν θα είναι περίπατος», αλλά πως «πιθανώς δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ».

«Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

Νωρίτερα το πρωί δήλωνε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

«Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε από τη Δρέσδη η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.