«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Ναι στο χρέος αλλά με νέα μέτρα το 2018

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Ναι στο χρέος αλλά με νέα μέτρα το 2018
epa05621379 President of Eurogroup, Dutch finance minister Jeroen Dijsselbloem during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 07 November 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

«Στεκόμαστε στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Νέα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν το 2018, για το χρέος έχει έτοιμα το Eurogroup και τα συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους είπε πως το ζήτημα είχε ήδη τεθεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Μάιου, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το βάρος του.

«Έχουμε κάποια πρόσθετα μέτρα έτοιμα εφόσον αυτό απαιτηθεί το 2018 όταν το πρόγραμμα θα έλθει σε ένα τέλος», είπε ο Ντάισελμπλουμ και προσέθεσε: «Στεκόμαστε στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις των θεσμών στην Αθήνα είπε πως επικεντρωθήκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση οι Έλληνες να τηρήσουν τους όρους του προγράμματος.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να αυξηθεί και όντως ανεβαίνει κάθε χρόνο και ο στόχος είναι το 3,5%.Τότε (σ.σ. 2018) εμείς θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να μείνει σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να μειωθεί λίγο και αυτό πράγματι είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία ανοικτά θέματα που έχουν οι δανειστές με την Αθήνα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, είναι τα εργασιακά, το ενεργειακό και το δημοσιονομικό κενό για να προκύψει το πλεόνασμα του 3,5%. Οι θεσμοί των υπολογίζουν σε 600 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση έχει μειωθεί στο μισό κατά την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι αυξήσεις φόρων επιβαρύνουν εργασία και επιχειρηματικότητα