Βορίδης: Κατάργηση του clawback υπό προϋποθέσεις

Βορίδης: Κατάργηση του clawback υπό προϋποθέσεις

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή στα 2 δισ. ευρώ το 2015.

Στην κατάργηση του clawback στοχεύει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της δαπάνης και του όγκου των φαρμάκων που καταναλώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, για το τρέχον έτος, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις –μεταξύ άλλων το πλαφόν συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η συνταγογράφηση γενοσήμων- συνέβαλαν σημαντικά στον εξορθολογισμό των δαπανών: το ποσό των 127 εκατ. ευρώ που ήταν το clawback για τις εταιρίες το α’ εξάμηνο, αναμένεται να μειωθεί στα 55 εκατ. ευρώ κατά τη συμπλήρωση του β’ εξαμήνου.

«Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ως υπουργείο Υγείας θέλουμε να έχουμε απέναντί μας έναν αξιόπιστο, ενεργό και ζωντανό συνομιλητή από το πεδίο αυτό. Ο βασικός μας άξονας όμως είναι το συμφέρον του Έλληνα, ως ασθενούς και ως φορολογούμενου. Κι αυτό εκφράζεται μέσα από την τήρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τη συγκράτηση της άσκοπης φαρμακευτικής δαπάνης και ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων» εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2015 θα παραμείνει σταθερή στα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας όμως και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια –  κόστη που αποτελούν «αγκάθια» για τη φαρμακοβιομηχανία.

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως το clawback είναι ένα προσωρινό μέτρο», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, ο οποίος επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξοντωτικό οικονομικό μέτρο. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εκτίμησε ότι το ποσό των 2 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την φαρμακευτική δαπάνη του επόμενου έτους δεν επαρκεί και ζήτησε να εξαιρεθούν οι κατηγορίες των φαρμάκων για ανασφάλιστους και των εμβολίων.

«Αυτό που διακυβεύεται», σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, «είναι κάτι περισσότερο από το φάρμακο, συνδέεται με την οικονομία, την απασχόληση, τα ταμεία, την έρευνα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν πήραμε την έδρα μας να την πάμε στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία,  τα ταμεία μας είναι εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και ζήτησε από την κυβέρνηση να δει τον κλάδο ως κλάδο ανάπτυξης και όχι ως λογιστική δαπάνη.

Προς την κατεύθυνση αυτή το προεδρείο της ΠΕΦ θα συναντηθεί  με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά  προκειμένου να του παραδώσει υπόμνημα με τις βασικές θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.