Βορίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλοτριώσει τα μέσα παραγωγής»

Βορίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλοτριώσει τα μέσα παραγωγής»

Για κρυφή ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για «μικρό θαύμα» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας.

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, άνοιξε η Ολομέλεια της Βουλής την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Νωρίτερα υπήρξαν διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απουσία του Πρωθυπουργού από τη διαδικασία, και με τον Πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει πως ο Κανονισμός του Σώματος δεν επιβάλλει την παρουσία του Πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα.

«Ο Πρωθυπουργός θα έρθει στη συζήτηση. Θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει για όλα» απάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης, στην έναρξη της ομιλίας του.

Προειδοποίηση προς τον ελληνικό λαό, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πραγματική του ατζέντα ως κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που περιλαμβάνει ακόμα και την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διγλωσσία του, έχει καταφέρει να πείσει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να τον εμπιστευτεί, έστω και χωρίς μεγάλες προσδοκίες , σημείωσε ο κ. Βορίδης. Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε μάλιστα να αναγνώσει την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως περιγράφει μια «κομμουνιστική» κοινωνία, χωρίς να την κατονομάζει.

«Προχθές ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών “συμπαγές πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης”. Τους είπατε ότι θα τους πάρετε τα μέσα παραγωγής τους;» ανέφερε απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης.

«Στο πρώτο του συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να εμπνευστούν απ’ τα βήματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που ακολουθούν ένα δύσβατο και αντιφατικό δρόμο αποδέσμευσης ή σχετικής ανεξαρτησίας από διεθνείς οργανισμούς. Δεν μας είπατε καν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, αλλά πήγατε στην Λατινική Αμερική! Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λύσει το ζήτημα, συγκροτώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι ακριβώς προτείνετε στον ελληνικό λαό για θέματα εξωτερικής πολιτικής;» ρώτησε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτούς που είναι έτοιμοι να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τις αριστερές και προεκλογικές του διακηρύξεις ως απλό βερμπαλισμό, ο υπουργός Υγείας αντιπρότεινε να πάρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σοβαρά:

«Θέλω να παίρνω το ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά, να λέω πως είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και πως μας προετοιμάζει γι’ αυτά που θα κάνει. Οι άνθρωποι έχουν πει τι θα κάνουν. Είναι συγκεκριμένοι – και αν υπάρχουν πολίτες που συμφωνούν, τότε δεν έχουν καταλάβει καλά» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας, βάσισε την τοποθέτησή του, στη σύγκριση αφενός της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με εκείνην που παρέλαβε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012, και αφετέρου στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα οποία καλείται ο ελληνικός λαός να επιλέξει για την μεταμνημονιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αντιπαραβολή, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο “μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο”: Στη θέση μιας ύφεσης 7% προ διετίας, σήμερα παρατηρείται ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία αποκλιμακώνεται (24,5% σε εθνικολογιστική βάση στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι 25,8% το 2013), η μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% έχει δώσει τη θέση της σε μια αύξηση 4%, τα πρωτογενή ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί και το πλεόνασμα αναμένεται να ανέβει στο 2%. Το τραπεζικό σύστημα, “είναι σταθεροποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει”. Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα – τόνισε ο κ. Βορίδης – έχουνε ήδη αντίκρισμα για τους πολίτες, όπως καταδεικνύεται από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500 εκ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες (-380 εκ. ευρώ), τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (-30%), της έκτακτης εισφοράς και των δόσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης ο υπουργός Υγείας, στο ότι το τελευταίο εξάμηνο, «καλύφθηκαν πλήρως οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας νοσοκομειακά και φαρμακευτικά, ώστε να μην υπάρχει Έλληνας εκτός ΕΣΥ».

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης