Βότανα από τη γη της Νάξου απευθείας στο ράφι σας

Βότανα από τη γη της Νάξου απευθείας στο ράφι σας

H Organic Islands παράγει και τυποποιεί βότανα και ο Νίκος Χατζηανδρέου μας εξηγεί την ιστορία της.

Ο Νίκος Χατζηανδρέου ήταν στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία όταν αποφάσισε να παραιτηθεί και να αναζητήσει ένα νέο ξεκίνημα, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία.  Έτσι αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να μετακομίσει στη Νάξο, κάνοντας εκεί πράξη την επιχειρηματική του ιδέα που έχει σχέση με τη φύση και συγκεκριμένα με τα βότανα.

Η «ανάγκη για αλλαγή τρόπου ζωής» όπως λέει ο ίδιος στο Fortune, τον οδήγησε στο νησί. Οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας δεν του επέτρεπαν να αφιερώσει όσο χρόνο θα ήθελε στη σύζυγο και τα παιδιά του.

«Η Νάξος επιλέχθηκε λόγω δικής μου καταγωγής από το νησί αυτό και λόγω του ότι υπήρχε μια σχετική υποδομή την οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε» αναφέρει ο ίδιος.

Η Organic Islands είναι μια εταιρεία που διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας 200τμ και καλλιεργεί περίπου 30 στρέμματα βιολογικών βοτάνων. Τα καλλιεργούμενα είδη είναι 12, από τα οποία η εταιρεία εμπορεύεται προς το παρόν τα 8, (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, λεβάντα, φλισκούνι, μελισσόχορτο και ύσσωπο) , ενώ τα άλλα 4 βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Πέρα από τις παραπάνω καλλιέργειες, η Organic Islands, απορροφά από φέτος και παραγωγές άλλων καλλιεργητών στο νησί υπό τη μορφή συμβολαιακής γεωργίας. Από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής στόχος τους είναι να φτάσουν συνολικά τα 100 στρέμματα εντός του 2015.

Τα πρώτα βήματα
«Η παραγωγή και τυποποίηση βοτάνων ξεκίνησε αρχικά το 2009 από την επιθυμία αξιοποίησης της οικογενειακής περιουσίας και το όραμα διάδοσης της βιολογικής γεωργίας στο νησί. Καταλήξαμε στα βότανα μετά από εκτεταμένη έρευνα. Αναζητούσαμε μια καλλιέργεια που να εκμεταλλεύεται τα κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα της περιοχής και να έχει σοβαρές εμπορικές προοπτικές στη διεθνή αγορά. Τον Ιανουάριο του 2010, ξεκίνησε η εκπόνηση της φυτοτεχνικής μελέτης και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική φύτευση. Το 2011, ενώ συνεχίζονταν παράλληλα οι φυτεύσεις, δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στο κομμάτι της μεταποίησης και πραγματοποιήθηκαν ταξίδια σε μονάδες επεξεργασίας βοτάνων στην Ελλάδα, όπως το Αγρίνιο, η Πτολεμαΐδα και η Κρήτη, καθώς και επισκέψεις σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κύριο στόχο τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας σχετικά με τη μεταποιητική διαδικασία και τη πληροφοριών σχετικά με την αγορά».

Ναι, αλλά πόσο εύκολο είναι για κάποιον να ξεκινήσει από το μηδέν μια εταιρεία ενώ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μεσουρανούσε;

«Το βασικότερο πρόβλημα στη δημιουργία μιας καθετοποιημένης εταιρείας, δηλαδή μιας εταιρείας με διασπορά αντικειμένων και πολλαπλές ανάγκες αρχικής επένδυσης, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι σίγουρα η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Κάναμε προσπάθειες να αντλήσουμε κεφάλαια τόσο από τον τραπεζικό τομέα, όσο και από επιδοτούμενο πρόγραμμα τα οποία για διαφορετικούς λόγους το καθένα δεν απέδωσαν. Έτσι αναγκαστήκαμε να βασιστούμε σε ίδια κεφάλαια της ευρύτερης οικογένειας. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να “μικρύνουμε” το σχέδιο μας τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής όσο και σε αυτόν της μεταποίησης και να κάνουμε και πολύ πιο αργά βήματα σε κάποιους τομείς που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν γρηγορότερα».

Εξαγωγή βοτάνων στο εξωτερικό
Ο Νίκος Χατζηανδρέου εξηγεί πως το άνοιγμα της εταιρείας του στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Το άνοιγμα στο εξωτερικό είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί έναν σημαντικό χρόνο ωρίμανσης και ετοιμότητας. Μια εταιρεία πριν κάνει το άνοιγμα προς τις αγορές του εξωτερικού θα πρέπει να γνωρίζει τις απαιτήσεις των αγορών αυτών και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές. Ο στόχος είναι να βρεθούν καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με προοπτική σε βάθος χρόνου και η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να ωριμάσει και να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα».

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Organic Islands έχει ξεκινήσει συνεργασίες σε Δανία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστραλία και αναμένονται συνεργασίες με ΗΠΑ και Καναδά.

«Πέραν των αγορών του εξωτερικού, προσπαθούμε να αναπτύξουμε και την παρουσία μας στην Ελληνική αγορά. Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, όπου σήμερα τροφοδοτούμε μαγαζιά σε περίπου δέκα νησιά, προχωρήσαμε στην Αττική και πλέον έχουμε συνεργασίες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως Κρήτη, Σάμο και Γιάννενα».

Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας;

«Θεωρώ ότι αν και πράγματι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα στον χρόνο που δραστηριοποιούμαστε στον συγκεκριμένο χώρο, έχουμε πολύ ακόμα δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Αν υπάρχει πάντως κλειδί επιτυχίας, εδώ σίγουρα δεν είναι άλλο από την επιμονή και τη συνεχή προσπάθεια για κάτι που πιστεύουμε και αγαπάμε. Προσπαθούμε καθημερινά να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να εξελισσόμαστε και να θέτουμε σταδιακά νέους στόχους σε σταθερές βάσεις».
Τα ακριβή στοιχεία των σημείων πώλησης των προϊόντων της Organic Islands μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.organicislands.gr