Βουλγαρικό “όχι” σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς εξαιρέσεις

Βουλγαρικό “όχι” σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς εξαιρέσεις
epa05654691 (FILE) A file photograph showing oil wells pumping oil in an oil field near Ponca City, Oklahoma, USA, 14 November 2007. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) decided at it's 171st meeting in Vienna, Austria on 30 November 2016 that it will cut supplies for the first time in eght years. The cut of 1.2 million barrels a day will start from January 2017. the Conference decided to implement a new OPEC-14 production target of 32.5 million barrels a day, in order to accelerate the ongoing drawdown of the stock overhang and bring the oil market rebalancing forward. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην περίπτωση που χορηγηθούν εξαιρέσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Βουλγαρία θέλει και αυτή να συμπεριληφθεί σε αυτές τις εξαιρέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο βουλγαρικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Βασίλεφ υπογράμμισε ότι χωρίς καμία παρέκκλιση, η Βουλγαρία δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν η χώρα των Βαλκανίων δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Η θέση της χώρας μας για το εμπάργκο πετρελαίου είναι σαφής», είπε ο Βασίλεφ.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα του λαμβάνει φυσικό αέριο κατά μήκος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Bulgargaz έχει συμβόλαια για παραδόσεις δεξαμενόπλοιων έως τα τέλη Ιουλίου.

Έπειτα, υπάρχει η πανευρωπαϊκή αγορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Βασίλεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για να διασφαλιστεί ότι οι πλήρεις παραδόσεις φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Μάιο. «Έχουμε μια πολύ καλή κατανόηση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και είμαι αισιόδοξος», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Τουρκία για περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου. Συμπλήρωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Gazprom γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι ένας εταίρος που δεν τήρησε τους όρους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι τιμές τροφίμων θα αυξηθούν επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι τεράστιοι παραγωγοί σιτηρών και εξαγωγείς στην παγκόσμια αγορά. Η υλικοτεχνική υποστήριξη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνει πολύ πιο ακριβή καθώς η στρατιωτική δράση μαίνεται στην περιοχή, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε ότι αν ποτέ αυτός σταματήσει να εργάζεται για το βουλγαρικό συμφέρον και αρχίσει να εργάζεται για τα κέρδη κάποιων, εκείνους θα ζητήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Συνέχιση της Αλλαγής να καταψηφίσει τον συνασπισμό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι κανείς πάντα έτοιμος για πρόωρες εκλογές.