Βουλιάζει σε χαμηλό 20ετίας το πετρέλαιο Brent- Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Βουλιάζει σε χαμηλό 20ετίας το πετρέλαιο Brent- Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Photo: pixabay.com
Στα… χνάρια του αμερικανικού αργού το Brent, που έφτασε νωρίτερα να καταγράφει πτώση 15,57% στα 16,32 δολάρια το βαρέλι. Πτωτικά κινείται και το future Ιουνίου του αμερικανικού αργού, αν και η τιμή του παραμένει σε θετικό πεδίο.

Συνέχεια η κατρακύλα για το πετρέλαιο, καθώς συντηρούνται οι ανησυχίες για την περιορισμένη ζήτηση και την περιορισμένη αποθηκευτική χωρητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως από την αρχή του έτους οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 70% καθώς ο κορωνοϊός έχει μειώσει τη ζήτηση.

Στις συναλλαγές στην Ασία, τα futures του Brent έφτασαν να υποχωρούν έως και 15,57% στα 16,32 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, ενώ αυτήν την ώρα η τιμή διαμορφώνεται στα 16,89 δολάρια (-12,62%). Σημειώνεται πως το Brent έχει χάσει περισσότερο από 34% αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, τα futures Ιουνίου του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 4,93% στα 11 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τα 10,80 δολάρια.

Σημειώνεται πως χθες έληξε το future Μαΐου του WTI, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία έφτασε να κινείται σε αρνητικό έδαφος, με τους αναλυτές να λένε πως η πτώση αυτή, πέραν των ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προφορά και την αποθήκευσή της, τονίζει τους τεχνικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η αγορά για να αντιδράσει σε σοκ.

«Η αρνητική τιμή για τα futures Μαΐου του WTI πιθανότατα ήταν μια ανωμαλία, είναι όμως και ένα σύμπτωμα μεγαλύτερων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος», σχολίαζε ο Arij van Berkel της Lux Research. «Αν και θεωρητικά η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως η ικανότητά της να αλλάζει μεταξύ αγορών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

«Οι διεθνείς αγορές πασχίζουν να ανταπεξέλθουν με προσωρινή μεν αλλά δραματικά μεγάλη πτώση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού», επισημαίνει ο Στίβεν Ινές, στρατηγικός αναλυτής στην AxiCorp, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων απωλειών στις τιμές, καθώς συσσωρεύονται τα αποθέματα.

Εν τω μεταξύ, αργότερα σήμερα, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης θα ανακοινώσει τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα, που αναμένεται να δείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 12,9 εκατ. βαρέλια. Χθες, εξάλλου, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Εξαγωγών δημοσιοποίησε στοιχεία που έδειξαν πως οι αμερικανικές προμήθειες αργού αυξήθηκαν κατά 13,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Απριλίου.