«Βουνό» από 100 προαπαιτούμενα για τη νέα κυβέρνηση

«Βουνό» από 100 προαπαιτούμενα για τη νέα κυβέρνηση
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την αξιολόγηση και το ανοιχτά «μέτωπα» του νέου Μνημονίου.

Κομβική ημερομηνία για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες θα είναι η 5η Οκτωβρίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το πρώτο μετεκλογικό Eurogroup, την ώρα που στη Βουλή θα κατατίθεται ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2015, αλλά και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν το σχηματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να ζητήσουν ραντεβού από το νέο υπουργό Οικονομικών και να καταφθάσει το κουαρτέτο των ελεγκτών στην Αθήνα.

Πάντως, ήδη, την Πέμπτη οι τεχνοκράτες του Eurogroup θα συνεδριάσουν -μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα- και θα περιμένουν να ακούσουν τον Έλληνα απεσταλμένο (αντικαταστάτη του Γιώργου Χουλιαράκη στο ΣΟΕ) για τις πολιτικές δράσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.

Πάνω από 100 δράσεις πρέπει να «τρέξουν» ως το τέλος του έτους, ενώ ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα «ορόσημα» (milestones) που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την προηγούμενη δόση και τα οποία θα «σπάσουν» σε δύο υποδόσεις.

Χρήματα στο Ταμείο του Κράτους δεν αναμένεται να μπουν πριν τα τέλη Νοεμβρίου με τις αρχές Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση και θα συνδεθούν με μέτρα, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν -σύμφωνα με το Μνημόνιο- μέσα στο Νοέμβριο.

Οι ρυθμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα γοργοί, καθώς η πρώτη αξιολόγηση συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα περί τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο στόχος είναι στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να υπάρχει σαφής εικόνα προόδου των συζητήσεων, ωστόσο απόφαση και συμφωνία δεν αναμένεται πριν το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει προεκλογικά υποσχεθεί την αντικατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και την έκδοση εγκυκλίων για τις μειώσεις των συντάξεων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, να αναζητήσει τα ισοδύναμα ή αλλιώς να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των εισοδημάτων από τα ενοίκια, τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς με την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.