«Βουτιά» 1.000 δολαρίων για το Bitcoin μέσα σε λίγες ώρες

Η διάσπαση κρίσιμου τεχνικού σημείου και η ελεύθερη πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Τα μηνύματα του προηγούμενου διαστήματος και το κρίσιμο ερώτημα. Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές.

Το trading σαν δραστηριότητα μοιάζει πολύ με την ερωτική σχέση, καθώς προκαλεί έντονα συναισθήματα. Προσφέρει μεγάλες χαρές, αλλά και επώδυνες λύπες. Κι όχι μόνο αυτό. Όταν δεν «τραβάει» πρέπει να πάρεις την μεγάλη απόφαση. Να το εγκαταλείψεις πριν σε καταστρέψει ψυχολογικά (και οικονομικά). Είτε πρόκειται για ένα απλό trade, είτε για την οριστική αποχώρηση σου από τον χώρο.

Ασφαλώς θα είχατε προσέξει πόσο επιφυλακτικοί ήμασταν το τελευταίο διάστημα σχετικά μα την πορεία της τιμής του Bitcoin. Αρκετές φορές είχαμε αναφέρει πως αν διασπάσει προς τα κάτω την τριγωνική συσσώρευση που είχαμε οριοθετήσει με τις κίτρινες γραμμές, τότε αναμένεται διόρθωση και μάλιστα έντονη.

Αυτό συνέβη στις 21:00 ώρα Ελλάδα χθες το βράδυ. Όπως φαίνεται στο ωριαίο διάγραμμα, μέσα σε 12 ώρες το Bitcoin έχασε σχεδόν 1.000 δολάρια. Μέχρι χθες είχε αποφύγει την διόρθωση, αλλά το ύποπτο σημείο ήταν ότι το επιχείρησε αρκετές φορές. Συγκεκριμένα εφτά. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε αν η όγδοη θα ήταν η καθοριστική. Και πράγματι ήταν. Όλες τις φορές οι αγοραστές κατάφεραν να το αποκρούσουν, ωστόσο ήταν φανερό πως οι πιθανότητες ήταν εναντίων τους. Κάποια στιγμή θα λύγιζαν.

Όπως έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα, το πρώτο επίπεδο στήριξης που φαντάζει ως πιθανό είναι κοντά στα 9.140 δολάρια (πράσινη οριζόντια) γραμμή. Αν υποχωρήσει και κάτω από αυτό, το επόμενο εμπόδιο βρίσκεται στο επίπεδο των 8.300 δολαρίων (γαλάζια οριζόντια γραμμή).

Είναι εύκολο λοιπόν να προβλέψουμε την τιμή του Bitcoin; Όχι βέβαια. Οι αγορές δεν υπάρχουν για να ικανοποιούν τις επιθυμίες μας. Είναι σχεδιασμένες για να παίρνουν τα λεφτά από τους αδαείς και να τα κατευθύνουν προς το έξυπνο χρήμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του.

Η τεχνική ανάλυση δεν απαντάει στο ερώτημα «που κατευθύνεται η αγορά». Δεν είναι η δουλειά της αυτή, όσο και αν επικρατεί αυτή η εντύπωση. Μας βοηθάει μόνο να προσδιορίζουμε τις πιθανότητες. Είδαμε υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες; Αν ναι, τότε έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι η αγορά κατευθύνεται ανοδικά.

Ο λόγος είναι πως υπάρχουν αποδείξεις, όχι απλώς ενδείξεις, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πρωτύτερα. Συνεπώς οι πιθανότητες γυρίσανε υπέρ της ανόδου. Αν όχι, είτε παίρνουμε short θέση, είτε καθόμαστε στην άκρη. Μέχρι πότε; Μέχρι να δούμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες. Αν δούμε τέτοιο σχηματισμό, δεν θα πρόκειται για γνώμη. Θα είναι γεγονός.

Τα χαμηλότερα υψηλά δημιουργούν αρνητική διάθεση. Οι επενδυτές δίνουν προσοχή στα άσχημα νέα επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα. Φοβούνται πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κάποιοι πανικοβάλλονται. Πουλάνε δημιουργώντας νέο κύμα προσφοράς, άρα και περαιτέρω πτώση των τιμών.

Είμαστε στην φάση που οι τιμές πρέπει να πέσουν, για να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση. Το αντίθετο συμβαίνει στην φάση της ευφορίας, όπου κυριαρχεί η έλλειψη φόβου. Που τρέχουμε να προλάβουμε το τρένο, μην μας φύγει. Όταν υπολογίζουμε να αγοράσουμε στην διόρθωση και αυτή δεν είναι ποτέ όση την θέλαμε.

Για μισό λεπτό, θα σκεφτούν κάποιοι. Εσύ Παζόπουλε δεν ήσουν θετικά προδιατεθειμένος -έως ενθουσιώδης- για την πορεία του Bitcoin; Άλλαξες γνώμη τώρα; Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, όσο αφορά την μεγάλη εικόνα. Όμως η πορεία προς την κορυφή δεν θα επιτευχθεί χωρίς στάσεις. Δεν ανεβαίνει κανείς στο Έβερεστ τρέχοντας συνεχώς. Σταματάει, ξεκουράζεται, στήνει αντίσκηνο προκειμένου να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο. Όταν δει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην άνοδο, αλλάζει μονοπάτι, έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει πίσω πρώτα.

Η αγορά σήμερα

Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Από την στιγμή που το Bitcoin σημειώνει σημαντική πτώση, θα ήταν πολύ δύσκολο στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα να μην ακολουθήσουν. Πράγματι, για τους λόγους που αναφέραμε, η αγορά σήμερα είναι έντονα πτωτική. Ορισμένα κρυπτονομίσματα όμως το Binance Coin και το Monero παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό υποχώρησης. Αυτή την ώρα το Bitcoin βρίσκεται στα 9.462 δολάρια, με πτώση 6,79%.