«Βουτιά» 60-65% στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο το 2020

«Βουτιά» 60-65% στο ταξιδιωτικό λιανεμπόριο το 2020
The development of a chain of duty free shops on Hainan, as well as the provision of favorable conditions for customers, are helping to increase the number of tourists in the region, Sanya City, southernmost China's Hainan province, 22 August 2020. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων και εμπορικών συμφωνιών - Μειωμένες πτήσεις και επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια συνθέτουν το περιβάλλον - Το “χάσμα” με τις επιδόσεις του 2019.

Πτώση της τάξης του 60-65% προβλέπει για τις πωλήσεις του 2020 η διοίκηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (ΚΑΕ), εταιρεία του ελβετικού ομίλου Dufry, με τη στήριξη του οποίου αναμένεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που απορρέουν από τις έκτακτες συνθήκες στο ταξιδιωτικό εμπόριο και την αγορά duty free λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του ιού Covid-19.

Μια ματιά στα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” αλλά και στις πτήσεις της Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, για την επιβατική κίνηση, ειδικά τη θερινή σεζόν, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το αποτύπωμα των παρενεργειών της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις των ΚΑΕ. Μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, που η πτώση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας άγγιξε το 100% (98,8% και 96,3% αντίστοιχα), ακολούθησε ο Ιούνιος με πτώση 87,9%, ο Ιούλιος με πτώση 70% και ο Αύγουστος με πτώση 60,4%. Επίσης το γ’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά είναι το πιο αποδοτικό για την Aegean, η εταιρεία λειτούργησε με το 50% του πτητικού της έργου, σύμφωνα με τον Ευτύχη Βασιλάκη, επικεφαλής του ομίλου, που έκανε λόγο χθες για έναν δύσκολο χειμώνα.

Σε αυτό το περιβάλλον η ΚΑΕ, όπως και άλλες εταιρείες του ταξιδιωτικού εμπορίου, λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης. Τέτοια είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία της πλειονότητας των καταστημάτων (δίκτυο 114 καταστημάτων σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς) με προσωπικό ασφαλείας, η περικοπή λειτουργικού κόστους μέσω αναστολής εργασιακών συμβάσεων, η αξιοποίηση των κρατικών επιδοτήσεων και η διαπραγμάτευση των μισθωμάτων στα καταστήματα. Επιπροσθέτως, ο όμιλος είναι σε συνεννόηση με βασικούς προμηθευτές του για να εξασφαλίσει συμφωνίες για μετάθεση των πληρωμών προς αυτούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητά του το προσεχές διάστημα.

Η πανδημία ανακόπτει την καλή πορεία της εταιρείας που έχει δρομολογήσει επενδύσεις 16,4 εκατ. ευρώ για το 2020 ολοκληρώνοντας τα έργα ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης σε ήδη υπάρχοντα καταστήματα στον ΔΑΑ – Extra Schengen, καθώς και στους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Σάμου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς. Σημειώνεται δε ότι η καθίζηση των πωλήσεων έρχεται σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΚΑΕ ανήλθε σε 307,6 εκατ. ευρώ έναντι 290,2 εκατ. ευρώ το 2018 σημειώνοντας αύξηση 6%. Χάρης στην αύξηση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης, σε 32,1 εκατ. επιβάτες έναντι 31,2 εκατ. επιβάτες το προηγούμενο έτος (+2,9%) η εταιρεία αύξησε την πελατεία της κατά 4,5% φτάνοντας τα 7,3 εκατ. έναντι 6,98 εκατ. το 2018. Επίσης, οι πωλήσεις στα αεροδρόμια ανήλθαν το 2019 σε 195,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,8% ενώ για τον όμιλο (συμπεριλαμβανομένης της “Ελληνικές Διανομές” Α.Ε.) ήταν 200,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,7%. Θετικό ήταν το αποτύπωμα του 2019 και στα λιμάνια και τους μεθοριακούς σταθμούς, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 12,6 εκατ. ευρώ (+27,4%) και 71,9 εκατ. ευρώ (+13,9%) αντίστοιχα.

Οι κίνδυνοι και η παγκόσμια αγορά

Εν κατακλείδι, τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε διαταραχή της λειτουργίας της ΚΑΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα 2019, πλην των επιπτώσεων στις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση έχει εξετάσει τους κινδύνους λόγω της πανδημίας, μεταξύ των οποίων είναι η υγεία και η διαθεσιμότητα προσωπικού, οι διαταραχές στις μετακινήσεις αλλά και η μείωση των επισκεπτών σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς με συνέπεια τη μείωση των εσόδων και των ταμειακών ροών της. Αυτή είναι η στρατηγική και άλλων διεθνών παικτών της παγκόσμιας αγοράς ταξιδιωτικού εμπορίου, η αξία της οποίας καταγράφει κάθετη πτώση, απομακρυνόμενη από τις προβλέψεις που την ήθελαν να ξεπερνά τα 150 δισ. δολ. μέχρι το 2025. Πρόκειται για ένα ντόμινο απωλειών, τόσο για τα αεροδρόμια, όσο για τις εταιρείες αλλά και τα εμπορικά σήματα, πολλά από τα οποία διατηρούν εντός αεροδρομίων boutique ναυαρχίδες των δικτύων τους.