«Βουτιά» εξαετίας για τον χρυσό

«Βουτιά» εξαετίας για τον χρυσό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Να τι δεν αγοράζουν οι άνθρωποι αυτή την περίοδο: Χρυσό.

Το κίτρινο μέταλλο κινείτο σε πολύ χαμηλές τιμές την περασμένη Παρασκευή, ως και 1.051 δολάρια την ουγγιά – που είναι η χαμηλότερη τιμή εδώ και περίπου έξι χρόνια.

Οι τιμές του χρυσού έχουν να βρεθούν τόσο χαμηλά από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο χρυσός βρέθηκε κάτω από τα 1.045 δολάρια την ουγγιά.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο χρυσός απώλεσε μέρος της αξίας του.

Συνήθως, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό όταν είναι νευρικοί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Πρόσφατα γεγονότα όπως το ξεπούλημα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ τον Αύγουστο ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν έχουν παύσει την πτώση του χρυσού.

«Οι τάσεις πώλησης του χρυσού σήμερα οφείλονται σε έναν συνδυασμό γεγονότων» έγραψε ο Τζορτζ Τζέρο της RBC Wealth Management. Περιλαμβάνουν:

1. Την επιβράδυνση της Κίνας

Το κινεζικό χρηματιστήριο κατρακύλησε την Παρασκευή αφότου η κυβέρνηση στράφηκε ξανά εναντίον των μεγαλύτερων χρηματιστών της χώρας. Η ελίτ της Κίνας είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψει πολλά λεφτά για να αποκτήσει χρυσό όταν η οικονομία και η αγορά της χώρας παραμένουν ασταθείς.

Αν και η κινεζική κυβέρνηση λέει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με 7% ετησίως, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο κοντά στο 4,5%

2. Το ισχυρό δολάριο

Ο περισσότερος χρυσός του κόσμου αγοράζεται και πωλείται σε δολάρια. Αυτό δεν είναι καλό για τον χρυσό αυτή τη στιγμή. Το δολάριο βρίσκεται στο ισχυρότερο σημείο του εδώ και χρόνια, σε σχέση με τα περισσότερα άλλα νομίσματα. Όταν το δολάριο ακριβαίνει, οι επενδυτές μειώνουν την τιμή του χρυσού.

Και καθώς μπαίνουμε στο 2016, το δολάριο αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο – μέχρι του σημείου να υπάρξει ισοτιμία 1 δολάριο = 1 ευρώ, κάτι που ο κόσμος δεν έχει δει εδώ και μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. Την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Fed τον Δεκέμβριο

Η τελευταία αναποδιά για τον χρυσό είναι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed επιτέλους θα αυξήσει τα επιτόκια, πάνω από τα ιστορικά χαμηλά κοντά στο 0% όπου βρέθηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και παραμένουν έκτοτε.

Όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, είναι κακό για τον χρυσό επειδή ο χρυσός δεν πληρώνει τόκο. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα οι επενδυτές να αποχωριστούν τον χρυσό για χάρη άλλων περιουσιακών στοιχείων που πληρώνουν υψηλότερο τόκο.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο χρυσός είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό στα 1.890 δολάρια την ουγγιά, όταν η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω της κρίσης χρέους και το αξιόχρεο των ΗΠΑ υποβαθμιζόταν.

Οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι ο χρυσός θα πάει ακόμα χαμηλότερα, ως και 350 δολάρια την ουγγιά.