Βουτιά στον γερμανικό δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo- Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

Βουτιά στον γερμανικό δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo- Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
epa08288596 A trader looks at her screens while working in front of an electronic display board showing the evolution of the German DAX stock market index at the Deutsche Boerse stock exchange in Frankfurt/Main, Germany, 12 March 2020. Germany's main stock market index DAX index dropped below the 10,000 points mark during the trading day. EPA/ARMANDO BABANI
«Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991 και φέρνει τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί όσο πότε πριν.

Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το ινστιτούτο Ifo, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποχωρεί σε ύφεση λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 87,7 μονάδες από τις 96,0 του Φεβρουαρίου.

«Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991 και φέρνει τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί όσο πότε πριν. «Η γερμανική οικονομία κινείται γρήγορα προς ύφεση», πρόσθεσε ο Φιστ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ifo βασίζονται στο περίπου 90% του συνηθισμένου αριθμού συμμετεχόντων. Το ινστιτούτο θα δημοσιοποιήσει τα τελικά στοιχεία της έρευνας του στις 25 Μαρτίου. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 18 Μαρτίου.

DΙW: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση

Το ξέσπασμα του κορονοϊού θα επηρεάσει πολύ σοβαρά τη γερμανική οικονομία τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα, όπως προειδοποίησε σήμερα το ινστιτούτο DIW, προσθέτοντας ότι αναμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Το ινστιτούτο DIW ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο τύπου «V», στο οποίο η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ακολουθηθεί από μια γρήγορη ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρή, εάν συνεχίσει να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιριών και των καταναλωτών λόγω του νέου ιού, σύμφωνα με το ινστιτούτο.