«Βουτιά» της θερμοκρασίας από σήμερα- Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

«Βουτιά» της θερμοκρασίας από σήμερα- Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
¢óôáôïò êáé óÞìåñá ï êáéñüò óôçí ÁèÞíá ìå îáöíéêÝò ìðüñåò áëëÜ êáé çëéïöÜíåéá , ÐÝìðôç 11 Íïåìâñßïõ 2004 . Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πλήρη ισχύ είναι από σήμερα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ.

Άλλαξε διαθέσεις ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετά την καλοκαιρία του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται επιδείνωση από σήμερα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι η ενίσχυση των ανέμων, η πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές και καταιγίδες, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ήδη η πτώση της θερμοκρασίας έγινε αισθητή στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί σε κάποιες περιοχές κατά 10 με 12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε το πρωί στους 0 βαθμούς, ενώ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα στους 3 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Καϊμάκτσαλαν, όπου ο υδράργυρος έδειξε τους -3 βαθμούς.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου τη λιακάδα των προηγούμενων ημερών διαδέχθηκαν νεφώσεις, ενώ οι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν έφεραν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (στους 8 βαθμούς ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης). Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, από το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τα φαινόμενα θα σταματήσουν τη νύχτα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως από το μεσημέρι οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα τις βραδινές ώρες (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μέτρα).
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 που από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Σε πτώση από τη νύχτα.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το μεσημέρι και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τη νύχτα στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι σε βορειοανατολικούς 6 με 8 και τη νύχτα στο Θρακικό έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τη νύχτα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα είναι βαθμιαία κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και τη νύχτα στα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα νότια 7 αλλά μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια σταδιακά θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που το βράδυ πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα δυτικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα βόρεια θα γίνουν βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Τετάρτη

Την Τετάρτη η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, αλλά βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.
Παράλληλα, στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεων έως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Στην Κρήτη αναμένονται κατά τόπους έντονα φαινόμενα, κυρίως στα δυτικά τμήματα.