Βουτιά των τιμών του πετρελαίου, κλείσιμο εργοστασίων και εφιάλτης logistics: Οι παγκόσμιες επιπτώσεις του lockdown της Σαγκάης

Βουτιά των τιμών του πετρελαίου, κλείσιμο εργοστασίων και εφιάλτης logistics: Οι παγκόσμιες επιπτώσεις του lockdown της Σαγκάης
Shoppers rummage through empty shelves in a supermarket before a lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus in Shanghai on March 29, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

του Will Daniel

Οι αρχές της Σαγκάης ξεκίνησαν ένα έκτακτο lockdown στην πόλη των 26 εκατομμυρίων αργά την Κυριακή, καθώς οι μαζικές εξετάσεις διαπίστωσαν «μεγάλης έκτασης» κρούσματα COVID-19.

Το lockdown σε δύο στάδια θα χωρίσει τη Σαγκάη κατά μήκος του ποταμού Huangpu για εννέα ημέρες για να επιτρέψει τη διεξαγωγή «σταδιακών» εξετάσεων από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Οι κάτοικοι στην ανατολική πλευρά της Σαγκάης έχουν ήδη περιοριστεί στα σπίτια τους καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών μεταφοράς, έχουν σταματήσει, ενώ πολλές εταιρείες και εργοστάσια έχουν αναστείλει την παραγωγή ή εφαρμόζουν εργασία εξ αποστάσεως. Στην άκρη του ποταμού, οι κάτοικοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για το επερχόμενο lockdown σε ένα σκηνικό που έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο στο πλαίσιο της πολιτικής της Κίνας για μηδενικά κρούσματα COVID-19.

Πόλεις όπως η Shenzhen, η Dongguan, η Changchun και η Shenyang έχουν ήδη αντιμετωπίσει αυστηρά, αλλά βραχύβια lockdown στη συνεχιζόμενη μάχη της Κίνας ενάντια στα αυξανόμενα κρούσματα της Όμικρον. Και περισσότερα lockdown είναι πιθανά για το μέλλον, καθώς οι αρχές φαίνεται να σκοπεύουν να διατηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς στη χώρα.

Ενώ οι κάτοικοι της Σαγκάης παλεύουν με τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 και τους χαμένους μισθούς από το lockdown της πόλης, η παγκόσμια οικονομία ήδη αισθάνεται τα αρνητικά αποτελέσματα, από τις τιμές των εμπορευμάτων μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 8% τη Δευτέρα, μετά τις ειδήσεις για το lockdown στη Σαγκάη που πυροδότησε φόβους για μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αντιστάθμισε τις απώλειες για να διαπραγματευτεί με πτώση άνω του 6% στα περίπου 112 δολάρια το βαρέλι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate βυθίστηκε ακόμη περισσότερο, υποχωρώντας κάτω από τα 106 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου προσφέρει μια αχτίδα ανακούφισης για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ παραμένουν κοντά σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τρέχουσα πτωτική τάση των τιμών μπορεί να είναι βραχύβια.

Ορισμένα εργοστάσια στη Σαγκάη έχουν κλείσει προσωρινά ως αποτέλεσμα του lockdown της πόλης, αλλά οι αρχές έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν καθυστερήσεις στην παραγωγή θεσπίζοντας συστήματα «κλειστού βρόχου» που θα αφήσουν ορισμένα εργοστάσια να παραμείνουν ανοιχτά όσο οι εργαζόμενοι περιορίζονται σε εργοστασιακές οικιστικές μονάδες και τηρούν τα πρωτόκολλα εξετάσεων για τον COVID-19.

Ωστόσο, το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη αναγκάστηκε να σταματήσει τις γραμμές συναρμολόγησης μετά από αίτημα των αρχών τη Δευτέρα και πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Πέμπτη, οδηγώντας σε προσωρινή απώλεια της ημερήσιας παραγωγής περίπου 2.000 αυτοκινήτων του εργοστασίου.

Το lockdown της Σαγκάης για τον COVID-19 έχει ήδη ασκήσει σημαντική πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις επιχειρήσεις logistics σε όλη την πόλη.

Ενώ τα λιμάνια της Σαγκάης και το αεροδρόμιο Pudong θα παραμείνουν ανοιχτά παρά το lockdown, οι οδηγοί φορτηγών γύρω από τη Σαγκάη δυσκολεύονται, και ορισμένες φορές αδυνατούν να εξασφαλίσουν άδειες εισόδου για τα οχήματα που τους επιτρέπουν να εκφορτώνουν το φορτίο τους.

Οι εταιρείες logistics μεταβαίνουν στο κοντινό λιμάνι του Ningbo ή ακόμα και στο πολύ πιο απομακρυσμένο λιμάνι του Qingdao σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας γύρω από τη Σαγκάη, αλλά οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της αναταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας της Σαγκάης.

Η Κίνα μπορεί, ωστόσο, πιθανότατα να περιορίσει τη ζημιά στις αλυσίδες εφοδιασμού, εφόσον τα lockdown δεν επιμείνουν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο Bloomberg ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στο Australia & New Zealand Banking Group.

Πηγή: Fortune.com