«Βραχνάς» για τους μικρομεσαίους η επιστρεπτέα – Αντιδράσεις από την Εστίαση 

«Βραχνάς» για τους μικρομεσαίους η επιστρεπτέα – Αντιδράσεις από την Εστίαση 
Αντιδράσεις από την Εστίαση για την μη μετατροπή της επιστρεπτέας σε επιδότηση

Οι οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήδη από την ανάρτηση των βεβαιώσεων των σχετικών ποσών, προ δεκαημέρου, αλλά η πίεση κλιμακώνεται ενόψει της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποίησαν όλες τις ευκαιρίες στο πλαίσιο των εργαλείων που πρόσφερε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ουσιαστικά αύξησαν τα διαθέσιμα όρια χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης αλλά δεν έκαναν όλες χρήση τους.

Εκτιμούν ότι πρόκειται για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εξόφλησαν ήδη τα σχετικά ποσά – ξεπερνούν τις 35.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν αποπληρώσει τα κορωνο-δάνεια – επωφελούμενες της σχετικής έκπτωσης.

Αντίθετα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εξάντλησαν την παρεχόμενη ρευστότητα και όσες δεν το είχαν κάνει για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας το έκαναν για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, ήτοι τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Ως αποτέλεσμα εκδηλώνουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν την υποχρέωση καταβολής της επιστρεπτέας στο σύνολό της ή της πρώτης δόσης, όπως προβλέπεται, μέχρι 29 Ιουλίου. Δεν πρέπει δε να παραβλέπεται ότι στο τέλος Ιουλίου συσσωρεύονται μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις όπως οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν οφειλές από 559.753 υπόχρεους του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (με εξαίρεση 2.406 ΑΦΜ που απαλλάχθηκαν ως πυρόπληκτοι) ενώ για 43.371 επιχειρήσεις η βεβαίωση εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση του επανελέγχου στοιχείων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό αποσύρει κάθε στήριξη στον κλάδο, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων. Μάλιστα ενδεικτικά, το Σωματείο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) αποδίδει το σκεπτικό της απόφασης στην πρόθεση για εξάντληση αυτής της μερίδας της αγοράς. “Προφανώς η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: Αποτελειωστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους”, ανέφερε ο ΚΕΕ σε σχετική του ανακοίνωση. Υπενθυμίζει δε ότι οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για κοινωνική αλληλεγγύη ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση. Τονίζει δε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης και αυτές που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης ενώ στον κλάδο εστίασης εργάζονται περίπου 400 χιλ. άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το ένα εκατ..

Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών είναι άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση, διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021, ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΓΣΕΒΕΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Υπενθύμισε ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες και η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλει ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιβιώσει.

Γι’ αυτό η ΓΣΕΒΕΕ είχε μιλήσει για την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υποβάλλοντας αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων.