Βραβείο για το αρχιτεκτονικό «Water Garden» του Junya Ishigami

Βραβείο για το αρχιτεκτονικό «Water Garden» του Junya Ishigami
«Water Garden» του Junya Ishigami Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρότζεκτ του Ishigami απαιτούσε -όπως ο ίδιος εξηγεί σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του ο Junya Ishigami- τη μετακίνηση ενός ολόκληρου δάσους, δέντρο το δέντρο.

Ο Junya Ishigami εγκαινίασε πριν δύο καλοκαίρια το έργο διαμόρφωσης τοπίου «Art Biotop Water Garden» στους πρόποδες των ορέων Nasu στην Ιαπωνία, αλλά το ποιητικό φυσικό τοπίο που διαμόρφωσε βραβεύτηκε προσφάτως με το Βραβείο Obel.

Το πρότζεκτ του Ishigami απαιτούσε -όπως ο ίδιος εξηγεί σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του- τη μετακίνηση ενός ολόκληρου δάσους, δέντρο το δέντρο. Το «Water Garden» καλεί τόσο τους επισκέπτες εκεί όσο και τους επαγγελματίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση και σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον. «Η αρχιτεκτονική του Ishigami είναι η αρχιτεκτονική του χώρου, όχι του αντικειμένου, κάτι το οποίο είναι παρέκκλιση από τη συμβατική αρχιτεκτονική. Απορρίπτει την αρχιτεκτονική ως μια χτισμένη, χρηστική δομή, αντιστρέφοντας τη συνήθη πρακτική «πρώτα το κτήριο, μετά το τοπίο». Αν μη τι άλλο, το πρότζεκτ «Water Garden» του Ishigami μας κάνει να αναρωτιόμαστε: είναι αυτό αρχιτεκτονική, είναι αρχιτεκτονική τοπίου ή, τέχνη;» σχολίασε η Martha Schwarz, πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου Obel.

Το Βραβείο Obel -δόθηκε για πρώτη φορά- είναι ένα καινούργιο διεθνές βραβείο για αρχιτεκτονικό επίτευγμα που θα δίνεται ετησίως από το Henrik Frode Obel Foundation, το οποίο ίδρυσε ο φιλότεχνος Δανός επιχειρηματίας Henrik Frode Obel (1942-2014). Το βραβείο έχει στόχο να τιμήσει πρόσφατες- των τελευταίων πέντε χρόνων- και εξαιρετικές συνεισφορές αρχιτεκτονικής στην ανθρώπινη εξέλιξη, σε όλον τον κόσμο.