Η Βραζιλία καλωσορίζει τους φιλάθλους όλου του κόσμου

Η Βραζιλία καλωσορίζει τους φιλάθλους όλου του κόσμου

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ υπερασπίστηκε το Μουντιάλ σε διάγγελμα της στο λαό της Βραζιλίας.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ υπερασπίστηκε την Τρίτη την αμφιλεγόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου η οποία ξεκινά την Πέμπτη λέγοντας ότι η Βραζιλία είναι «έτοιμη, εντός και εκτός γηπέδων». Απευθυνόμενη στο βραζιλιάνικο έθνος μέσω τηλεοράσεως και ραδιοφώνου η πρόεδρος Ρούσεφ καλωσόρισε τους φιλάθλους από όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι η Βραζιλία τους περιμένει «με ανοικτές αγκάλες», όπως ακριβώς και ο Χριστός ο Λυτρωτής το περίφημο άγαλμα με θέα στον κόλπο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Η Βραζιλία έχει ξεπεράσει τα βασικά εμπόδια και είναι έτοιμη εντός και εκτός γηπέδων» ανέφερε η πρόεδρος Ρούσεφ. «Έχουμε δημιουργήσει, αναβαθμισμένα αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, γέφυρες, δρόμους πρόσβασης, γραμμές γρήγορης διέλευσης» είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας. Αυτά τα επιτεύγματα «δεν θα πάνε στις βαλίτσες των τουριστών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μείνουν εδώ, προς όφελος όλων των Βραζιλιάνων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαρκεί μόλις ένα μήνα, αλλά τα οφέλη παραμένουν εδώ για πάντα» συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, που είναι υποψήφια για επανεκλογή, στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι βραζιλιάνοι από τα περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται στην προετοιμασία της διοργάνωσης με το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων να πηγαίνει στην κατασκευή ή την ανακαίνιση των γηπέδων. «Από το 2010, όταν άρχισαν να χτίζονται τα γήπεδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι έχουν επενδύσει περίπου 560 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας», είπε η Ρούσεφ.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας ξεκίνησε πάντως το διάγγελμά της με ένα μήνυμα καλωσορίσματος για να υποστηρίξει τους περίπου 600.000 ξένους φιλάθλους που αναμένεται στη χώρα και κάλεσε τους Βραζιλιάνους να τους φιλοξενήσουν «θερμά».

«Οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο, έρχονται ειρηνικά και ο Χριστός ο Λυτρωτής έχει ανοιχτές αγκάλες να σας καλωσορίσει όλους» είπε.

Πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Η δημοτικότητα πάντως της προέδρου της Βραζιλίας συνεχίζει να υποχωρεί ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Παρόλα αυτά η νυν πρόεδρος της χώρας διατηρεί άνετο προβάδισμα έναντι των δύο κύριων ανταγωνιστών της.

Η αριστερή Ρούσεφ του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος λαμβάνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ibope, το 38% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων σε σύγκριση με το 40% που είχε πάρει τον Μάιο. Ο γερουσιαστής Αέσιο Νέβες από το κεντρώο κόμμα PSDB ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ρούσεφ, εμφανίζεται ενισχυμένος καθώς λαμβάνει το 22% των προτιμήσεων έναντι του 20% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο Εντουάρντο Κάμπος κυβερνήτης της πολιτείας Περναμπουκάνο στα βορειοανατολικά της χώρας παίρνει το 13% από 11% το Μάιο.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας της Ρούσεφ οφείλεται στη στάσιμη κατάσταση της οικονομίας, στον επίμονα ανοδικό πληθωρισμό, σε μια σειρά σκανδάλων στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας και στην κρατική εταιρεία Petrobras αλλά κυρίως στις μεγάλες διαδηλώσεις για τις δημόσιες δαπάνες για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Η δημοσκόπηση της Ibope επιβεβαίωσε άλλες πρόσφατες έρευνες για τις απόψεις των ψηφοφόρων που δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία θα κριθεί πιθανότατα σε ένα δεύτερο γύρο στον οποίο Ρούσεφ θα επικρατήσει, αν και με μικρότερο ποσοστό. Στην εκλογική μάχη εναντίον του Νέβες η Ρούσεφ θα κερδίσει με το 42% των ψήφων έναντι του 33% για τον Νέβες.

Η διαφορά είναι πλέον στις 9 ποσοστιαίες μονάδες από 19 μονάδες πριν από ένα μήνα. Η έρευνα της Ibope έγινε σε δείγμα 2000 ατόμων το χρονικό διάστημα μεταξύ 4 και 7 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος συν +- δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: 

Μπορεί το Μουντιάλ να «αφυπνίσει» την Βραζιλία;

Το βραζιλιάνικο Μουντιάλ και τα νέα διλήμματα των χορηγών