“Βρέχει” μικροδορυφόρους της SpaceX – Γιατί ξεκληρίζεται ο στόλος του Έλον Μασκ στο διάστημα

“Βρέχει” μικροδορυφόρους της SpaceX – Γιατί ξεκληρίζεται ο στόλος του Έλον Μασκ στο διάστημα
«Όταν υπάρξει επιβεβαίωση µιας εύλογης (~50%) χρήσης καθαρής ενέργειαςαπό τους εξορύκτες µε θετική µελλοντική τάση, η Tesla θα αρχίσει να δέχεται ξανά Bitcoin στις συναλλαγές της». Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο νεότερος στόλος δορυφόρων της SpaceX του Έλον Μασκ βγαίνει από την τροχιά του μετά το χτύπημα που δέχτηκε από ηλιακή καταιγίδα.

Έως και 40 από τους 49 μικροδορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα είτε έχουν ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα και έχουν καεί, είτε βρίσκονται στα πρόθυρα να το πάθουν, γνωστοποίησε η εταιρεία.

Η SpaceX είπε ότι μια γεωμαγνητική καταιγίδα την περασμένη Παρασκευή έκανε την ατμόσφαιρα πιο πυκνή, «τραβώντας» τους δορυφόρους Starlink και ουσιαστικά καταδικάζοντάς τους.

Οι ελεγκτές εδάφους προσπάθησαν να τους σώσουν, μεταδίδει το Bloomberg, βάζοντάς τους σε ένα είδος αδρανοποίησης και επιλέγοντας ένα τρόπο πτήσης που είχε στόχο να περιορίσει το πρόβλημα. Αλλά η ατμοσφαιρική έλξη ήταν πολύ μεγάλη και οι δορυφόροι δεν κατάφεραν να «αφυπνιστούν» και να ανέβουν σε μια υψηλότερη, πιο σταθερή τροχιά, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η SpaceX έχει ακόμα σχεδόν 2.000 δορυφόρους Starlink που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Πετούν σε ύψος μεγαλύτερο από 340 μίλια από τη γη (550 χιλιόμετρα).

Οι δορυφόροι που επλήγησαν από την ηλιακή καταιγίδα ήταν σε προσωρινή θέση. Το SpaceX τους στέλνει σκόπιμα σε αυτήν την ασυνήθιστα χαμηλή τροχιά, έτσι ώστε αν κάποιος αποδειχτεί προβληματικός να μπορεί γρήγορα να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και να μην αποτελέσει απειλή για άλλα διαστημόπλοια.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από την πτώση των δορυφόρων κάθε ένας από τους οποίους ζυγίζει 260 κιλά, υποστηρίζει η εταιρεία.

Από την εκτόξευση των πρώτων Starlink το 2019, ο Έλον Μασκ οραματίζεται έναν αστερισμό χιλιάδων ακόμη δορυφόρων για να αυξήσει τις υπηρεσίες Διαδικτύου που προσφέρει.