Βρες το τηλέφωνό σου, αλλά με προσοχή

Βρες το τηλέφωνό σου, αλλά με προσοχή

Το GPS και τα προγράμματα εντοπισμού μας ενημερώνουν για το πού βρίσκεται το κλεμμένο κινητό μας. Το αν θα το ανακτήσουμε είναι άλλη ιστορία.

Η είδηση δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες: 32χρονος κλέφτης εντοπίστηκε από την αστυνομία αφού είχε διαρρήξει κατάστημα στη Λάρισα αφαιρώντας χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου είχε εγκατεστημένο πρόγραμμα εντοπισμού θέσης, το οποίο ανέφερε συνεχώς το στίγμα του κινητού. Ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας και πήρε πίσω το κινητό του.

Σε άλλες περιπτώσεις η κατάληξη δεν είναι και τόσο ευτυχής. Σε άλλο περιστατικό, το θύμα της κλοπής ακολούθησε το σήμα και βρέθηκε σε μια περιοχή στα βόρεια της Αθήνας όπου ο περίγυρος δεν ήταν καθόλου ασφαλής και οποιαδήποτε απόπειρα να αντιμετωπιστεί ο δράστης θα ήταν μάταιη. Ο ιδιοκτήτης έκανε απλώς μεταβολή και έφυγε.

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην Ελλάδα συνέβη το 2012, όταν ο ιδρυτής του DailySecret Νίκος Κακαβούλης ανέκτησε το iPhone του, το οποίο είχε αρπάξει ο διπλανός του -εξ όψεως υπεράνω πάσης υποψίας- θαμώνας σε καφέ. Ο ίδιος περιέγραψε την ιστορία στο TechCrunch.

Στο iPhone η εφαρμογή είναι προεγκατεστημένη και λέγεται Find My iPhone. Στα Android μπορεί κανείς να εγκαταστήσει προγράμματα όπως το Cerberus, το οποίο όχι μόνο εντοπίζει τη συσκευή, αλλά επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να κλειδώσει εξ αποστάσεως την οθόνη της, να την κάνει να εκπέμψει δυνατό ήχο, ή σβήσει εντελώς τα περιεχόμενά της.

Στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συμβουλές σχετικά με την κλοπή κινητών τηλεφώνων δεν περιλαμβάνουν τις μεθόδους εντοπισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμβουλή είναι να αποτανθεί κανείς στις Αρχές και εκείνοι θα τον ενημερώσουν για το πώς ακριβώς θα κινηθεί.

Στο εξωτερικό, οι περιπτώσεις στις οποίες το θύμα επέλεξε να αντιμετωπίσει στα ίσα τον δράστη ολοένα και πληθαίνουν, με αποτέλεσμα -κάποιες φορές- βία και τραυματισμούς. Η αστυνομία συμβουλεύει, φυσικά, να μην παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του, αν κι έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ περιπτώσεις όπου το τηλεφωνικό κέντρο της εκεί Άμεσης Δράσης ζήτησε από τον πολίτη να πάει μόνος του και να καλέσει ξανά σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Φυσικά, κανένα τηλέφωνο δεν αξίζει τον κίνδυνο που μπορεί κανείς να διατρέξει αντιμετωπίζοντας τον δράστη ή τους δράστες. Αν η συσκευή σας είναι φθηνή και έχει πρόγραμμα «μπλοκαρίσματος», απλώς καταστήστε την όσο πιο άχρηστη μπορείτε για τον κλέφτη αφού πρώτα σβήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν είναι ακριβή ζητήστε τη βοήθεια της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη: «Φρένο» στις κλοπές κινητών