Οι Βρετανοί θέλουν να μας δανείσουν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα

Οι Βρετανοί θέλουν να μας δανείσουν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα

Για «μοίρασμα» υπό προϋποθέσεις κάποιων Γλυπτών κάνει λόγο ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Αγγλίας.

«Όχι» στην επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα λέει ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέροντας σαν κύρια αιτία, την ρύπανση της Αθήνας. Μιλώντας στους Times αντιπροτείνει να υπάρξει «μοίρασμα» υπό προϋποθέσεις κάποιων Γλυπτών.

Αναλυτικά, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου Νίκολας Πένι είπε ότι δεν θα ήταν κατά της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού.  «Δεν πιστεύω ότι κάτι τόσο απλό όπως το να τα επιστρέψουμε θα ήταν μια τρομερά καλή κίνηση αλλά πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο θα καλωσόριζε κάποιο τρόπο μοιράσματος των Γλυπτών εφόσον όμως οι άνθρωποι δεν θα παρέμεναν εμμονικοί με την ιδέα του ποιος πράγματι τα κατέχει», είπε.

Κλούνεϊ: Τα Γλυπτά αποκολλήθηκαν δια της βίας

«Εξετάζεται η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δανείσουμε μερικά εκεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα καταντούσαν πολιτικά πιόνια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα το βρετανικό μουσείο έχει αναγνωρίσει ως ένα βαθμό τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα», ανέφερε.

Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν στην επανατοποθέτησή τους ο κ. Πένι υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος τη δυνατότητα να τα δει όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω».

Πηγή:΄Εθνος