Βρετανία: 400 εκατ. λίρες επιχορήγηση για την επιβίωση θεάτρων, κινηματογράφων και μουσείων

Βρετανία: 400 εκατ. λίρες επιχορήγηση για την επιβίωση θεάτρων, κινηματογράφων και μουσείων
epa08986942 A Covid-19 public notice urging people to stay at home in London, Britain, 04 February 2021. Britain's national health service (NHS) is under sever pressure even as Covid-19 hospital admissions continue to fall across the UK. Some one thousand people are still dying each day from the disease. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι όπως και 2.700 μουσεία, θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες και εκθεσιακούς χώρους τέχνης, θα μοιραστούν επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. λιρών στο πλαίσιο βοήθειας για την επιβίωσή τους από την πανδημία όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

To Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι όπως και 2.700 μουσεία, θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες και εκθεσιακούς χώρους τέχνης, θα μοιραστούν επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. λιρών στο πλαίσιο βοήθειας για την επιβίωσή τους από την πανδημία COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι χώροι διασκέδασης σε όλη τη Βρετανία αναγκάστηκαν να κλείσουν τον προηγούμενο Μάρτιο εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, και αν και μερικοί από αυτούς επαναλειτούργησαν μερικώς το περασμένο καλοκαίρι, αρκετοί παρέμειναν κλειστοί από τότε.

Τον προηγούμενο Ιούλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Ταμείου Επαναφοράς του Πολιτισμού (CRF), ένα οικονομικό πακέτο 1,57 δισεκατομμυρίου λιρών για τη χορήγηση επιχορηγήσεων και δανείων, ενώ σήμερα, διευκρινίστηκε ποιοι θα είναι οι λήπτες της τελευταίας δόσης των κυβερνητικών επιχορηγήσεων.

Μεταξύ των φορέων που θα λάβουν χρηματοδότηση είναι και το Γκλάστονμπερι, το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο, το οποίο αναγκάστηκε να ακυρωθεί δύο χρονικές. Έτσι, θα λάβει 900.000 λίρες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το 2022.

«H επιχορήγηση αυτή θα κάνει τη μεγάλη διαφορά, βοηθώντας στη διασφάλιση του μέλλοντος μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ο ιδρυτής, Μάικλ Ίβις και η κόρη του Έμιλι.

Δεκάδες εκατομμύρια λίρες διατέθηκαν σε θέατρα, ενώ ο αρμόδιος φορέας για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς (The English Heritage Trust) που έχει την ευθύνη για 420 ιστορικά μνημεία, κτίρια, αλλά και άλλα ιστορικά αντικείμενα θα λάβει 23,4 εκατομμύρια λίρες.

Το Ινστιτούτο Βρετανικών Ταινιών θα λάβει 6,5 εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ανεξάρτητες κινηματογραφικές αίθουσες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το CRF βοήθησε στην προστασία περισσότερων από 75.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην επιβίωση χιλιάδων οργανισμών από την κρίση του κορωνοϊού.

«Τώρα στεκόμαστε στο πλευρό τους, καθώς προετοιμάζονται να καλωσορίσουν το κοινό πίσω στις εισόδους τους», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι αρκετοί χώροι εκδηλώσεων και αίθουσες θα μπορέσουν να ανοίξουν για να δεχτούν ζωντανό ακροατήριο από τα μέσα Μαΐου, ενώ η τελευταία χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες, τα μουσεία, αλλά και κλαμπ που παρουσιάζουν κωμωδίες, να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι ήταν πολύ αργή στη διάθεση χρημάτων του CRF στους δικαιούχους, με το αρμόδιο όργανο ελέγχου δαπανών στο κοινοβούλιο να ανακοινώνει ότι μόλις 495 εκατομμύρια λίρες από την πρώτη δόση του ενός δισεκατομμυρίου λιρών, είχαν καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι περίπου όλο το ποσό των 1,57 δισεκατομμυρίου λιρών έχει τώρα διατεθεί.