Βρετανία: Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα

Βρετανία: Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα
Crowds of shoppers are enjoying the traffic free Regent Street adorned with festive light dsiplays, on 12 December, 2020 in London, England. London is at risk of moving into Tier 3 Coronavirus restrictions before Christmas as the infection rates in the capital are now above the national average and continue to rise, with the government due to review allocations for all areas in England on 16 December. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) Photo: AFP

Στην αρχή ξεκίνησε ως εργαστήρι κατασκευής κορνιζών για φωτογραφίες, από τους Χάρολντ Μάτσον (Harold Matson) και Έλιοτ Χάντλερ (Elliot Handler). Στη συνέχεια ο Έλιοτ είχε την ιδέα να κατασκευάσει έπιπλα για κούκλες από υπολείμματα κορνιζών, στρέφοντας το ενδιαφέρον της εταιρίας στον τομέα των παιχνιδιών. Ο Μάτσον πούλησε το μερίδιό του στον Χάντλερ λόγω θεμάτων υγείας και η σύζυγος του Χάντλερ, Ρουθ, πήρε τη θέση του. Το 1959 η Ρουθ δημιουργεί την εμβληματική κούκλα Barbie που το όνομά της προήλθε από την κόρη του Χάντλερ «Barbara».

Σήμερα ο κολοσσός της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών και ειδών βρεφικής ανάπτυξης «Mattel» ενώ αύξησε τις τιμές των προϊόντων του μετά την εκτίναξη του κόστους αποστολής και των πρώτων υλών λόγω της πανδημίας επισήμανε ότι δεν μειώθηκε η προτίμηση των καταναλωτών στα εμβληματικά του προϊόντα. Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 8% σε 1,8 δισ. δολάρια και η εταιρεία αναμένει νέα αύξηση λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Ινών Κέιζ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε στο BBC, ότι η βιομηχανία παιχνιδιών εργάζεται σκληρά για να τροφοδοτήσει τα ράφια των καταστημάτων. «Επηρεαστήκαμε από τις παγκόσμιες αναταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού [κατά το τρίτο τρίμηνο]. Αλλά τις ξεπεράσαμε. Η αύξηση του κόστους της ρητίνης για τα πλαστικά παιχνίδια της εταιρείας σήμαινε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, δήλωσε ο Ινών Κέιζ. Οι γονείς όμως δίνουν προτεραιότητα στις αγορές των παιδιών τους».

Τα καταστήματα παιχνιδιών στη Μεγάλη Βρετανία προειδοποιούν για ελλείψεις τα Χριστούγεννα εν μέσω καθυστερήσεων στα λιμάνια και της έλλειψης οδηγών φορτηγών. Ο Ινών Κέιζ διαβεβαίωσε ότι η βιομηχανία παιχνιδιών «κάνει ό,τι μπορεί… για να διασφαλίσει ότι θα έχουμε δώρα στα ράφια». Με ποιόν τρόπο; Η εταιρεία έχει επισπεύσει την παραγωγή, έχει εξασφαλίσει περισσότερα εμπορευματοκιβώτια και έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα λιμάνια για να διατηρήσει τις προμήθειες, είπε ο δ/νων σύμβουλος.

«Περιμένουμε να είναι μία “δυνατή” περίοδος οι ημέρες των Χριστουγέννων», είπε ο Ινών Κέιζ και για τους γονείς και τα παιδιά ευχήθηκε να έχουν «ευτυχισμένες διακοπές με πολλά παιχνίδια κάτω από τα δέντρα».