Βρετανία: Άλλη μια χώρα που νομιμοποιεί τη θεραπευτική κάνναβη

Βρετανία: Άλλη μια χώρα που νομιμοποιεί τη θεραπευτική κάνναβη
epa06828930 Marijuana plants grow at MedReleaf in Markham, Canada, 21 June 2018. MedReleaf is a licensed Canadian producer of cannabis for medicinal use. Starting 17 October 2018, recreational use of marijuana will be legal across Canada. Each province will decide its own rules for where marijuana will be sold and where it may be consumed. The City of Markham is on the north-east border of Toronto. EPA/WARREN TODA

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Η χορήγηση θεραπευτικής κάνναβης θα επιτρέπεται από το ερχόμενο φθινόπωρο στη Βρετανία με ιατρική συνταγή, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

«Θα βοηθήσει τους ασθενείς με ειδικές ιατρικές ανάγκες αλλά δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση ένα πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αρρώστων που λαμβάνουν παράνομα για τη θεραπεία τους προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη, περιλαμβανομένων εκείνων δύο παιδιών που πάσχουν από επιληψία, του Άλφι Ντίνγκλεϊ και του Μπίλι Κάλντγουελ, οι οποίοι λαμβάνουν έλαιο κάνναβης, που είχαν πρόσφατα δει το φως της δημοσιότητας.

Ο υπουργός ζήτησε την άποψη δύο ομάδων ανεξάρτητων ειδικών προτού λάβει την απόφασή του. «Η διάθεση της θεραπευτικής κάνναβης με ιατρική συνταγή θα βελτιώσει τη ζωή ασθενών που υποφέρουν σήμερα σιωπηλά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους να υποφέρουν, αυτός είναι ο λόγος που πήρα αυτή την απόφαση», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Η μητέρα του Μπίλι Κάλντγουελ εξέφρασε τη χαρά της για αυτή τη «φανταστική» είδηση που συμπίπτει με τα 13α γενέθλια του γιου της. «Το αγοράκι μου ο Μπίλι θα μπορεί τώρα να ζήσει μια κανονική ζωή με τη μαμά του απλώς χάρη στο γεγονός ότι θα μπορεί να του χορηγούνται κάθε μέρα μερικές σταγόνες ενός συκοφαντημένου για πολύ καιρό αλλά εντελώς αποτελεσματικού φυσικού φαρμάκου».

Η κάνναβη, που κατατασσόταν στην κατηγορία των φαρμάκων που δεν έχουν θεραπευτική αξία, θα αλλάξει κατηγορία.

Το Τμήμα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας (DHSC) και η Υπηρεσία ρύθμισης φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA) θα «ορίσουν σαφώς τι συνιστά ένα φάρμακο που προέρχεται από την κάνναβη» ώστε αυτά να μπορούν να συνταγογραφηθούν, ανέφερε ο υπουργός. «Οι άλλες μορφές της κάνναβης θα ελέγχονται αυστηρά και δεν θα είναι διαθέσιμες με συνταγή», διευκρινίζει το υπουργείο.

Ο Μάικ Πένινγκ, συμπρόεδρος μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την κάνναβη για ιατρική χρήση δήλωσε «ευτυχής» που ο υπουργός «ενήργησε τόσο γρήγορα».

«Η ανακοίνωση αυτή φέρνει την ελπίδα σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους», συνέχισε. «Ωστόσο, μένει ακόμη να γίνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς τα προϊόντα που θα επιτρέπονται και πώς θα ρυθμιστούν».

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.

Η απόφαση αυτή της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης θα «χαιρετιστεί ευρέως από την κοινότητα των ερευνητών», δήλωσε ο Δρ. Τομ Φρίμαν, ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου. Θα έχει «σημαντική επίδραση στην έρευνα διευκολύνοντας την ανάπτυξη πιο ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων», πρόσθεσε.