Βρετανία: Μπορούμε να τα βρούμε με την ΕΕ για την πρόσβαση στις αγορές χωρίς να γίνουμε… Mad Max

Βρετανία: Μπορούμε να τα βρούμε με την ΕΕ για την πρόσβαση στις αγορές χωρίς να γίνουμε… Mad Max
epa06545684 British Secretary of State for Exiting the European Union David Davis speaks about the British course on leaving the EU (Brexit) in Vienna, Austria, 20 February 2018. David Davis said Britain wanted to lead a 'global race to the top' in rights and standards not, as some feared, a 'competitive race to the bottom.' EPA/ROLAND SCHLAGER / POOL Special Instructions Photo:

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit χρησιμοποίησε τον φανταστικό κινηματογραφικό παραλληλισμό για να αποτρέψει σενάρια οικονομικής Αποκάλυψης.

 

Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επιτύχουν μια συμφωνία για να έχουν η μία πρόσβαση στις αγορές της άλλης και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να αμβλύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρά τις απειλές του παρελθόντος περί του αντιθέτου.

Στην τελευταία μιας σειράς ομιλιών από υπουργούς που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, ο Ντέιβις δήλωσε σε επιχειρηματίες στην Αυστρία ότι οι φόβοι πως η κυβέρνηση θα βυθίσει τη Βρετανία «σε ένα κόσμο τύπου Mad Max, δανεισμένο από τη δυστοπική φαντασία» είναι αβάσιμες.

Αντ’ αυτού, πρότεινε ένα σύστημα «αμοιβαίας αναγνώρισης» όπου και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινά ρυθμιστικά πλαίσια, όπως η προστασία των καταναλωτών ή η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώκουν τις δικές τους πολιτικές προκειμένου να επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους.

«Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας στο να διασφαλιστεί ότι η μελλοντική οικονομική εταιρική μας σχέση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και το εμπόριο θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτο», δήλωσε ο Ντέιβις.

«Το σχέδιο της Βρετανίας, ο οδικός της χάρτης για τη ζωή εκτός της Ευρώπης, είναι μία μάχη προς την κορυφή των παγκόσμιων προτύπων, όχι μια υποχώρηση από τα υψηλά πρότυπα που έχουμε τώρα».

Τα σχόλιά του είχαν στόχο να περιορίσουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών ότι η Βρετανία μπορεί να περιορίσει τους φόρους και να αμβλύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να προσελκύσει τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Η ομιλία του Ντέιβις έγινε την ώρα που η ΕΕ διαμορφώνει την προσέγγισή της για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη για τον καθορισμό της διαπραγματευτικής στρατηγικής της Βρετανίας.