Βρετανία: «Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook

Βρετανία: «Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook

Βαριές κατηγορίες κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για ζητήματα παραπληροφόρησης και παραβίασης ιδιωτικότητας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μετά από έρευνες δύο ετών, η βρετανική  κοινοβουλευτική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις χαρακτηρίζει το Facebook  «ψηφιακό γκάνγκστερ», γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εταιρία που ελέγχει το Facebook έχει παραβιάσει το νόμο περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και θα πρέπει να ρυθμιστεί  επειγόντως, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής.  Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το Facebook σκόπιμα παραβίασε το νόμο περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και θα πρέπει επειγόντως να υπόκειται σε κανονιστική ρύθμιση, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική έκθεση που καταγγέλλει την εταιρεία και τα στελέχη της ως «ψηφιακούς γκάνγκστερ».

Η έκθεση για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις κατηγόρησε το Facebook ότι σκόπευε να παρεμποδίσει την έρευνά της, ώστε να μην αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές. «Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και αμείλικτη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες σκοτεινές διαφημίσεις από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων δικτύων κοινωνικών μέσων  που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάμιαν Κόλινς.

Απορρίπτει τις κατηγορίες το Facebook

Το Facebook απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε παραβιάσει τους νόμους για προσωπικά δεδομένα και ανταγωνισμό και δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της επιτροπής για τις ψευδείς ειδήσεις και την ακεραιότητα των εκλογών. «Είμαστε ανοικτοί στην ουσιαστική ρύθμιση και στηρίζουμε τις συστάσεις της επιτροπής για μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας», δήλωσε ο Καρίμ Πάλαντ, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βουλευτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους που δημιουργούν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, θέτοντας σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η Γερμανία ηγήθηκε αυτής της επίθεσης σε βάρος της Facebook, η οποία τροφοδοτήθηκε από το περυσινό σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου περισυλλέγησαν και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμύριων χρηστών του Facebook. Η βρετανική επιτροπή δεν προτείνει νομοθεσία αλλά έχει την εξουσία να καλέσει μάρτυρες για τις έρευνές της.

Ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε πέρυσι συγγνώμη για «απιστία» αναφορικά με το σκάνδαλο. Ωστόσο, αρνήθηκε να εμφανιστεί τρεις φορές ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, μια στάση που έδειξε «ασέβεια» προς το κοινοβούλιο και τα μέλη εννέα νομοθετικών σωμάτων σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η επιτροπή.

Το Facebook, ωστόσο, υποστήριξε ότι συνεργάστηκε στην έρευνα, απαντώντας σε περισσότερες από 700 ερωτήσεις ενώ τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της κατέθεσαν. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την εξουσιοδότηση για κάθε πολιτική διαφήμιση, ενώ επενδύει στον εντοπισμό του υβριστικού περιεχομένου. «Ενώ μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, δεν είμαστε η ίδια εταιρία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Πάλαντ.

Δείτε ακόμη: Έρευνα: Πιο αυστηρούς κανόνες και εποπτεία χρειάζεται το Facebook