Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κλάδος του αυτοκινήτου επλήγη σοβαρά από τα lockdowns που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία. Η ζήτηση το 2020 ανήλθε σε 1,63 εκατ. οχήματα.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Βρετανία μειώθηκαν κατά σχεδόν 30% το περασμένο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1943 καθώς τα lockdown για την περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξαν τον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), η ζήτηση το 2020 ανήλθε σε 1,63 εκατ. οχήματα. Ο κλάδος επλήγη βαρύτατα από την πτώση 97% του Απριλίου, που ήταν ο πρώτος πλήρης μήνας πανεθνικού lockdown, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes, «χάσαμε σχεδόν τρία τέταρτα του εκατομμυρίου μονάδων μέσα σε τρεις ή τέσσερις μήνες, που δεν ανακτήσαμε ποτέ».

Οι εκθέσεις στην Αγγλία έκλεισαν και πάλι κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, αλλά πολλές ήταν καλύτερα προετοιμασμένες με επιλογές «click and collect», που έδωσαν τη δυνατότητα για περισσότερες πωλήσεις, ωστόσο και πάλι η ετήσια πτώση στις πωλήσεις ανήλθε σε 27%.

Έτσι, οι επιδώσεις στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ήταν οι χειρότερες από το 1992, με την πτώση σε ποσοστό να είναι η μεγαλύτερη από το 1943 –κατά την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία εξυπηρετούσε τους σκοπούς του πολέμου- όταν οι πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 90%.